Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului - 4 februarie

Stil de viaţă

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului - 4 februarie

    • Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului - 4 februarie
      Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului - 4 februarie

      Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului - 4 februarie

Anual, la data de 4 februarie se marchează "Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului", prilej cu care se militează pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii, educarea și conștientizarea bolii în rândul populației.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizaţie neguvernamentală care are drept obiective promovarea echităţii şi integrarea controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare, creşterea nivelului de conştientizare şi de educaţie a populației privind cancerul prin mobilizarea guvernelor şi a oamenilor din întreaga lume, dar și prevenirea acestei necruțătoare boli.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000. Documentul consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.

Până în prezent au fost identificate 250 de tipuri de cancer, această boală fiind a doua cauză de deces la nivel mondial. Conform statisticilor, anual cancerul provoacă moartea a aproximativ 7,6 milioane de oameni, iar, dintre aceştia, 4 milioane mor prematur (persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 69 de ani).

Dacă nu se vor adopta măsuri urgente, se estimează ca până în anul 2025 se va ajunge la numărul alarmant de 6 milioane de decese premature anuale, datorate cancerului.

Anual 1,5 milioane de persoane bolnave de cancer ar putea fi salvate, dacă ar fi luate măsuri decisive pentru a atinge obiectivul OMS "25 by 25": reducerea deceselor premature prin boli netransmisibile cu 25% până în anul 2025. Cele mai afectate sunt țările în curs de dezvoltare. La nivel mondial, este estimată o creștere a îmbolnăvirilor ajungând la 19,3 milioane de cazuri (pe an) în 2025, comparativ cu 14,1 milioane în 2012.

În acest an, UICC lansează sloganul "Demontarea miturilor" și recomandă focalizarea manifestărilor asupra obiectivului 5 din Declarația Mondială Împotriva Cancerului, "Spulberați miturile dăunătoare și ideile preconcepute despre cancer". Creșterea nivelului de educație și al gradului de conștientizare în ceea ce privește cancerul pot duce la schimbări pozitive la nivelul individului, comunității și al politicilor, astfel încât preocuparea pentru combaterea cancerul să fie permanentă.

La nivel global, campania îşi va concentra mesajele asupra următoarelor patru mituri referitoare la cancer:

Mitul 1: Nu este nevoie să vorbim despre cancer.

Mitul 2: Nu există semne sau simptome pentru cancer.

Mitul 3: Nu pot face nimic în privinţa cancerului.

Mitul 4: Nu am dreptul la îngrijiri pentru cancer.

O statistică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicată în anul 2011 a situat România pe locul 47 din 50 de țări, în ceea ce privește numărul total de cazuri de cancer (205 cazuri la 100.000 de locuitori) și pe primul loc în Europa la decesele datorate cancerului de col uterin. Acesta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar și prima cauză de mortalitate la femeile tinere între 25 și 44 de ani.

Potrivit datelor OMS, rata mortalității prin cancerul de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor Europei Centrale și de Est, și de 6,3 ori mai mare decât media țărilor UE Aceasta se explică în primul rând prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii avansate ale bolii, când boala se extinde.

*****

UICC este un consorțiu mondial, care are ca membre peste 800 de organizații, care luptă împotriva cancerului, din peste 155 de țări și a organizat pentru prima dată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului în 2006.

De asemenea, UICC este responsabil pentru coordonarea manifestărilor din această zi, fiind sprijinit de diverși parteneri și organizații, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Citește despre: