Noua constituție din Nepal declară creștinismul ca fiind ilegal

Religia în lume

Noua constituție din Nepal declară creștinismul ca fiind ilegal

    • Noua constituție din Nepal declară creștinismul ca fiind ilegal
      Noua constituție din Nepal declară creștinismul ca fiind ilegal

      Noua constituție din Nepal declară creștinismul ca fiind ilegal

În curând, creștinilor din Nepal li s-ar putea interzice să mai participe la slujbe sau la orice altă activitate bisericească, după ce populația predominant hindusă a adoptat luni (10 august 2015) o nouă constituție.

Într-un efort de a stabiliza o țară distrusă de războiul civil din 2006, în care au murit în jur de 17 000 de oameni, guvernul nepalez a emis prima constituție a țării post-monarhice, care conține reglementări ce ar putea face ca întreaga activitate creștină din țară să fie ilegală.

Într-un raport publicat pe 7 august, World Watch Monitor a declarat că această constituție nepaleză conține reglementări pentru a aborda secularismul, lucru care ar putea croi calea unei „clauze anti-convertire” în codul penal.

„Articolul 31(3) stipulează că «orice act de convertire a altei persoane de la o religie la alta sau orice act comportamental care subminează sau periclitează religia altuia [va fi] pedepsit prin lege»”, declară World Watch Monitor. „Creștinii se tem că acest lucru va duce la prezența «unei clauze anti-convertire» în codul penal, care ar putea rezulta prin condamnări la închisoare sau amenzi pentru «cei care încalcă legea»”.

Potrivit World Watch Monitor, în timp ce aceste amendamente sunt legate de toate religiile, noua constituție nu conține nicio specificare cu privire la ce înseamnă actul de convertire. Astfel, a săvârși slujbe bisericești accesibile pentru toată lumea sau numai organizarea evenimentelor pentru ajutorarea celor săraci ar putea fi interpretate drept „evanghelice” și astfel, pedepsite prin lege. „Biserica nu a fost niciodată recunoscută drept o instituție religioasă oficială în Nepal, iar creștinii nepalezi se plâng că s-au confruntat cu discriminări și persecuție decenii întregi”.

„Creștinii sperau că o nouă constituție emisă de noua democrație seculară ar garanta drepturi egale și libertate religioasă pentru toată lumea”, adaugă World Watch.

Nepal era singura monarhie hindusă din lume, până ce un război civil a izbucnit între rebelii maoiști și guvern, în 2006, cerându-i să abandoneze monarhia veche de 239 de ani și să îmbrățișeze democrația și secularizarea în anul 2008. Dar tranziția țării spre democrația seculară nu a putut fi finalizată, deoarece politicienii săi au ratat mai multe termene pentru ca acesta să înlocuiască în cele din urmă constituția interimară, prelungind discuția pentru cea nouă încă șapte ani.

O cerere publică pentru a reveni la fostul statut de națiune hindusă a determinat  în cele politicienii nepalezi să folosească termenul de „stat hindus” în loc de „secular”, în noua Constituție, care a intrat în vigoare pe 10 august.

Activiștii hinduși au dorit ca guvernul himalaian să abandoneze secularismul, care garantează libertatea religioasă, care împiedică liderii altor religii, cum ar fi creștinismul și islamul să convertească hindușii la credința lor. „Religia noastră se confruntă cu o amenințare din partea creștinilor care săvârșesc acte de prozelitism. Vrem să îi oprim”, a declarat într-un protest ce a avut loc la data de 5 august conducătorul  Eternal Hindu Front, Madhav Bhattarai, potrivit Reuters.

Peste 81 la suta din cele 28 de milioane populația totală din Nepal sunt hinduși, 9 la suta sunt budiști, 4.3 la sută musulmani și mai puțin de 2 la sută creștini. CB Gahatraj al Federației Național Creștine din Nepal, a declarat că numărul de creștini din statul himalayan este subestimat, adăugând că oamenii nu sunt obligați să se convertească la alte religii.  „Grupurile hinduse ar putea să fi fost alarmate de faptul că persoanele care se rugau înainte în liniște, acum fac asta deschis. Tuturor cetățenilor trebuie să li se permită să practice religia lor în mod liber”, a spus Gahatraj.

Traducere și adaptare:
Citește despre: