Ortodoxia în Ucraina

Ortodoxia în lume

Ortodoxia în Ucraina

    • Ortodoxia în Ucraina
      Ortodoxia în Ucraina

      Ortodoxia în Ucraina

Ucraina se află într-o perioadă de masive transformări şi tulburări sociale, prinsă între Occidentul progresist şi istoria apartenenţei de marele bloc rus.

Biserica Ortodoxă din Ucraina a fost mereu alături de oameni. Au existat imagini care au devenit virale pe internet cu preoţi care sprijină protestele de stradă din Kiev sau din alte oraşe ale Ucrainei.

În perspectiva sumbră a unui război civil între forţele ucrainele şi separatiştii ruşi, Biserica a chemat mereu la pace şi la reconciliere. Ucraina este unul dintre cele mai religioase popoare din Europa, afirmă fără echivoc statisticile şi recensămintele. Trei pătrimi din populaţie (75%) se privesc pe ei înşişi ca fiind religioşi, cu 10% mai mult decât anul trecut.

Biserica este singura instituţie din ţară cu o imagine pozitivă în ochii oamenilor şi 70% dintre ucraineni au încredere în Biserică.

Există însă o schismă în Ucraina care datează din istorie, dar şi una recentă, apărută după '89.

70% dintre ucraineni sunt creştini ortodocşi, însă există şi Biserica Ortodoxă Ucraineană care depinde de Patriarhia Moscovei şi Patriarhia Kievului, nerecunoscută de Bisericile ortodoxe surori, apărută după revoluţia anti-comunistă. Există însă şi o Biserică Autocefală Ortodoxă care îşi afirmă apartenenţa la Patriarhia Ecumenică.

Biserica Ortodoxă Ucraineană aparţinând canonic Patriarhiei Rusiei a sesizat pericolul ruperii de popor şi este declarat ataşată ideii naţionale ucrainene. În acelaşi timp, Patriarhul Kirill al Moscovei nu a trecut diocezele Crimeii sub autoritatea sa, deşi Crimeea a fost anexată de Rusia, ci le-a lăsat în continuare supuse Bisericii Ucrainene.