Hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina

Ortodoxia în lume

Hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina

    • Hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina
      Hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina

      Hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina s-a întâlnit în ziua de 16 septembrie 2014, sub președinția Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Mitropolitul Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine, și a hotărât și introducerea Sfântului Voievod Ștefan al III-lea (cel Mare) în Calendarul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, cu dată de prăznuire 2/15 iulie.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina s-a întâlnit în ziua de 16 septembrie 2014, sub președinția Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Mitropolitul Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine.

Înainte de deschiderea lucrărilor, membrii Sfântului Sinod au participat la Sfânta Liturghie, săvârșită de Preafericitul Onufrie în reședința sa.

Hotărâri:

1. Alegerea Preafericitului Onufrie în treapta de Mitropolit al Kievului și al Întregii Ucraine îl scoate din calitatea de Preşedinte al Consistoriului Bisericesc.

Ca urmare a acestei constatări, Sfântul Sinod a hotărât alegerea Mitropolitului Fiodor (Teodor) de Kameneţ-Podolsk ca Preşedinte al Consistoriului Bisericesc. De asemenea, Mitropolitul Fiodor (Teodor) de Kameneţ-Podolsk a fost numit și membru permanent în cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

2. Alegerea Preafericitului Onufrie în treapta de Mitropolit al Kievului și al Întregii Ucraine a lăsat vacant scaunul de Mitropolit de Cernăuți și Bucovina.

Sfântul Sinod a hotărât alegerea Arhiepiscopului Meletie de Hotin ca chiriarh al Episcopiei Cernăuților și Bucovinei (fără să se menţioneze ridicarea lui în rangul de mitropolit).

3. Alegerea Arhiepiscopului Meletie de Hotin în treapta de Episcop de Cernăuți și Bucovina a lăsat liber scaunul de Episcop de Hotin și funcția de Vicar al Eparhiei Cernăuţilor și Bucovinei.

Sfântul Sinod a hotărât alegerea Arhimandritului Evsevie (Eusebie) Dudtsi în treapta de Episcop de Hotin şi vicar al Eparhiei Cernăuţilor. Sfințirea ca episcop va avea loc la Kiev.

4. Alegerea Arhimandritului Evsevie (Eusebie) Dudtsi în treapta de Episcop de Hotin şi vicar al Eparhiei Cernăuţilor a lăsat Mănăstirea "Sfântul Ioan Teologul" - Khreshchatyk din Episcopia Cernăuților și Bucovinei fără îndrumător (stareț).

Sfântul Sinod a hotărât alegerea Arhimandritului Serafim (Dudku) ca stareț al Mănăstirii "Sfântul Ioan Teologul" - Khreshchatyk.

5. Sfântul Sinod a aprobat propunerea IPS Mitropolit Antonie de Boryspil și Brovarskiy de a se acorda Bursa Sinodală „Mitropolitul Vladimir” (Sabodan) pentru cei mai buni studenți ai Academiei Teologice din Kiev și a Seminarului Teologic.

6. Sfântul Sinod a hotărât introducerea Sfântului Voievod Ștefan al III-lea (cel Mare) în calendarul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, cu dată de prăznuire 2/15 iulie. De asemenea, membrii Sfântului Sinod au dispus traducerea slujbei sfântului pentru a se săvârși în toate bisericile.

7. Sfântul Sinod a hotărât canonizarea Sfântului Ilarion (Yushenova), Episcop de Poltava și Pereiaslav (1904). De asemenea, s-a aprobat icoana de canonizare, troparul și condacul Sfântului Ilarion. Ziua de prăznuire a Sfântului Ilarion va fi ziua canonizării lui.

8.  Sfântul Sinod a hotărât canonizarea Sfântului Bartolomeu Bondarenko (1931). De asemenea, s-a aprobat icoana de canonizare, troparul și condacul Sfântului Bartolomeu Bondarenko. Sfântul Bartolomeu va fi prăznuit pe 4/17 aprilie (ziua adormirii) și pe 7/20 aprilie (ziua descoperirii sfintelor moaște).

Traducere și adaptare:
Sursa:
Citește despre: