Binecuvântare Patriarhală pentru obştea Mănăstirii Cernica

Arhiepiscopia Bucureştilor

Binecuvântare Patriarhală pentru obştea Mănăstirii Cernica

    • Binecuvântare Patriarhală pentru obştea Mănăstirii Cernica
      Binecuvântare Patriarhală pentru obştea Mănăstirii Cernica

      Binecuvântare Patriarhală pentru obştea Mănăstirii Cernica

Sute de credincioşi ilfoveni au participat, astăzi, 23 aprilie 2014, la hramul istoric al Mănăstirii Cernica - Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Slujba hramului a fost săvârşita de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai mănăstirii.

În mijlocul credincioşilor s-a aflat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, care le-a vorbit despre virtuţile Sfântului Gheorghe.

Ofiţer în garda imperială

„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a trăit între anii 270 şi 303 până la 23 aprilie când a murit ca mucenic. S-a născut în Capadocia şi atunci când a rămas orfan de tată a fost luat de mama sa şi a mers în Cezareea Palestinei de unde era mama sa care avea averi multe. Acest tânăr crescut în credinţă de către mama sa a învăţat bine şi a fost un om foarte sprinten, înţelept şi curajos. De aceea, el a intrat în armată şi a devenit chiar ofiţer în garda imperială. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, în prezenţa împăratului, s-a opus măsurilor îndreptate împotriva creştinilor şi a mărturisit că el este creştin. Împăratul a fost surprins şi mirat. Sfântul Gheorghe a fost supus unor torturi, unor chinuri deosebit de grele. A fost pusă o piatră de gâtul său încât aproape că a rămas corpul turtit şi abia putea să mai vorbească. A fost tras pe o roată care avea cuie, a fost aruncat într-o groapă cu var nestins, a fost otrăvit, dar din toate acestea a scăpat cu ajutorul lui Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat şi modelul de mărturisitor al Sfântului Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă.

Vine de la Hristos puterea martirilor de a suferi chinurile şi a accepta moartea

„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ca pildă de martir, mărturisitor al credinţei până la moarte, a devenit foarte popular, a făcut o mulţime de minuni după moarte. A scăpat de la moarte o tânără care urma să fie înghiţită de un balaur căruia însă Sfântul i-a înfipt o lance în gâtlej. Astfel, a scăpat tânăra care urma să fie mâncată de balaurul ce se afla într-un lac în apropiere de Beirut. De aceea, în icoanele ortodoxe el apare şi călare pe un cal alb, omorând un balaur. Balaurul a devenit simbolul răului. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ne arată puterea credinţei martirilor. Credinţa martirilor nu este o simplă convingere intelectuală, ei nu apără o idee, ci martirii arată o legătură deosebită a credinciosului cu Hristos cel răstignit şi înviat încât vine de la Hristos puterea lor de a suferi chinurile şi a accepta moartea. De aceea, încă în primele veacuri s-a spus Christus in martyreest, adică Hristos este prezent în martiri”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La final, Patriarhul României a oferit în dar Mănăstirii mai multe volume publicate la Editurile Patriarhiei, iar credincioşilor prezenţi Pastorala de Înviere şi iconiţe reprezentând pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Mănăstirea Cernica a fost întemeiată în 1608 de vornicul Cernica Ştirbei, mare vornic al lui Mihai Viteazul şi al lui Radu Şerban. Pe locul respectiv a fost o aşezare monahală mai veche. Biserica ridicată de el a primit hramul Sf. Nicolae. De la acest hram şi-a luat numele ostrovul pe care se află construcţia. Mănăstirea denumită la început Grădiştea Floreştilor şi-a schimbat cu vremea numele, adoptându-l pe cel al ctitorului său. Vechea biserică a lui Cernica a fost adaptată nevoilor crescânde ale călugărilor, în special de stareţul Gheorghe care, în 1781, când începe păstoria, o găseşte într-o stare de părăsire. Actuala biserică a fost construită după cutremurul din 1802 de stareţul Timotei şi terminată în 1815. Este o construcţie grandioasă (din biserica lui Cernica, astăzi se mai cunoaşte doar fundaţia). (Sursa: patriarhia.ro)