Mesajul pentru Postul Mare al Papei Bendict

Religia în lume

Mesajul pentru Postul Mare al Papei Bendict

    • Mesajul pentru Postul Mare al Papei Bendict
      În Miercurea Cenuşii (Ash Wedensday), catolicii din întreaga lume primesc binecuvântarea cu cenuşă de la preoţi, amintind de pocăinţa iudeilor în sac şi cenuşă în Vechiul Testament.

      În Miercurea Cenuşii (Ash Wedensday), catolicii din întreaga lume primesc binecuvântarea cu cenuşă de la preoţi, amintind de pocăinţa iudeilor în sac şi cenuşă în Vechiul Testament.

În mesajul său pentru Postul Paştilor, Papa Benedict al XVI-lea a chemat pe toţi credincioşii să fie preocupaţi de ceilalţi şi să nu rămână „izolaţi şi indiferenţi” la soarta alora.

Materialismul şi un simţ al auto-suficienţei sunt obstacole pentru viaţa creştină de iubire, a spus pontiful roman. „În loc să privească întâi la Dumnezeu şi apoi la binele celorlalţi, oamenii deseori au o atitudine de indiferenţă şi dezinteres născute din egoism şi mascate ca respect pentru intimitate” a spus acesta. Porunca dumnezeiească a iubirii ne cere să cunoaştem responsabilitatea noastră pentru cei care ca şi noi sunt creaturi şi copii ai lui Dumnezeu.

Mesajul anual pentru Post a fost prezentat la Vatican într-o conferinţă de presă de către Cardinalul Robert Sarah, preşedinte al Consiliului Pontifical Cor Unum, biroul care se ocupă cu opera caritabilă a Papei.

Benedict a chemat la „corecţie fraternă” pe cei care greşesc şi a amintit de misiunea profetică a Bisericii de a denunţa situaţii de nedreptate şi de sărăcie în lume. Pentru a birui aceste nedreptăţi, trebuie să ne întoarcem la rădăcinile morale ale Bisericii. Corupţia, acumularea averii, violenţa sunt cancerele care slăbesc societatea din interior, a spus pontiful. Dar, a adăugat el, adevărata rădăcină a nedreptăţilor din lume este ignorarea sau negarea existenţei lui Dumnezeu. Neştiind să există un Creator care este mai mare decât omul, societatea degenerează într-un individualism conflictual,  într-o luptă a oamenilor unul cu altul.

Papa a avertizat societatea de o aşa numită „anestezie spirituală”, care „nu poate fi depăşită decât prin inimă smerită şi prin experienţa personală a suferinţei”.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.catholicherald.co.uk