Aghiografia icoanei Sfintei Ecaterina

Iconografie

Aghiografia icoanei Sfintei Ecaterina

    • Sfânta Muceniță Ecaterina
      Aghiografia icoanei Sfintei Ecaterina

      Aghiografia icoanei Sfintei Ecaterina

Sfinții mucenici și martiri, prin viața lor în Hristos, prin minunile şi semnele lor din timpul vieții și de după moarte, împodobesc viața Bisericii. Biserica, la rândul ei, face cunoscute tuturor trăirea lor sfântă și rugăciunile prin care ei mijlocesc la Domnul.

Una dintre cele mai cunoscute icoane ale Sfintei Ecaterina este din secolul al XIII-lea și se află în Mănăstirea Sfintei Ecaterina din Sinai. Aici, Sfânta Ecaterina este înfățișată cu veșminte împărătești, întrucât era de viță regală, fiica domnitorului din Cipru. Pe cap are o coroană cu pietre prețioase, iar în partea de jos a veșmântului se află o bucată de material în formă de scut, ceea ce semnifică rolul sfintei - protectoare a credinței. În mâna dreaptă, Sfânta Ecaterina ține crucea, arma împotriva vrăjmașilor, iar cealaltă mână e deschisă într-un gest de rugăciune și de acceptare a harului.

În jurul Sfintei Ecaterina sunt zugravite scene din viața ei. Rândul de sus, din prima scenă, relatează modul în care îngerul s-a arătat Sfintei Ecaterina, după care sfânta este înfățișată înaintea împăratului Maximian. Următoarea compoziție cuprinde discuția cu filosofii păgâni, pe care sfânta i-a învins cu înțelepciunea sa. În partea de jos a icoanei sunt prezentate scenele de martiriu: arderea pe rug și tragerea pe roată. În stânga și în dreapta putem observa convorbirea sfintei, din temniță, cu împăratul. Una dintre cele mai importante scene este aceea în care este reprezentat finalul său tragic - tăierea capului.

Această icoană însumează evenimentele importante din viața sfintei, care dau mărturie de trăirea și viața sa în Hristos Domnul. În fața ei s-au făcut multe minuni și vindecări sufletești și trupești.