Vreau să citesc și să înțeleg Biblia? Ce ediție îmi recomandați?

Întreabă preotul

Vreau să citesc și să înțeleg Biblia? Ce ediție îmi recomandați?

    • Vreau să citesc și să înțeleg Biblia? Ce ediție îmi recomandați?
      Vreau să citesc și să înțeleg Biblia? Ce ediție îmi recomandați?

      Vreau să citesc și să înțeleg Biblia? Ce ediție îmi recomandați?

Diana
întreabă:

Părinte, există mai multe feluri de Biblii. Pentru o persoană care vrea să citească Biblia, dar să o și înțeleagă, pe care o recomandați? Mulțumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
19 August 2016

Doamne ajută!

Diana, mă bucur că îți dorești să citești și să aprofundezi Cuvântul lui Dumnezeu. Îți va fi de mare folos!
Indiferent ce fel de Biblie vei citi, important este să ții cont de următoarele aspecte:

1. Biblia să fie tipărită cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

2. Citirea Scripturii trebuie făcută cu inima deschisă și e bine ca înainte să citești să te rogi lui Dumnezeu ca să primești Cuvântul Său. Citirea Scripturii nu este o lectură de carte beletristică!

3. Biblia nu poate fi înțeleasă la o singură lectură. Cu cât citești mai mult, și cu cât citești de mai multe ori, cu atât vei descoperi noi înțelesuri.

3. Acolo unde întâlnești locuri greu de înțeles, întrebă părintele paroh/ duhovnic și citește diverse tâlcuiri al Sfinților Păinți sau ale părinților din Biserică, pentru a ți le clarifica.

4. Dacă dorești o Biblie în care să găsești și explicații și introduceri la cărțile biblice, atunci îți recomand Biblia redactată și adnotată de Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Să ai lecturi biblice cu folos!

pr. Andrei

PS: Citește cu luare aminte următorul extras din prologul Bibliei ‒ versiunea Anania.

„Aşa stă Biblia în faţa cititorului: ca o prescură care poate să rămână pâine dospită, poate deveni anafură sau se poate transfigura în trup euharistic. Trepte de pătrundere, trepte de cunoaştere; trepte de cunoaştere, trepte de iniţiere; trepte de iniţiere, trepte de sfinţenie: chiar dacă L-am cunoscut pe Hristos după trup, acum nu-L mai cunoaştem astfel.

Prin urmare, cititorule, dacă vei deschide Cartea din simplă curiozitate sau deprindere, spre a-ţi împlini nevoia de a şti, şi dacă ai străbătut-o ca pe un simplu act de cultură, fii sigur că n-o vei uita. Dacă ai zăbovit asupră-i cu un oarecare interes lingvistic, vei fi aflat că în ebraică şi în greaca veche sunt semănate cuvinte, fraze şi denumiri eterogene, împrumutate din culturile cu care autorii biblici s-au învecinat sau din altele pe care nici ei şi nici părinţii lor nu le-au ştiut. Dacă ai citit-o numai ca pe o operă literară, iată că ai gustat într-însa belşug de genuri şi specii, poezie lirică şi epică, istoriografie, legislaţie, imnuri sacre şi sapienţiale, pagini profetice şi apocaliptice, proze scurte şi nuclee de roman, scenarii dramatice şi eseuri filosofice, sentinţe aforistice şi incantaţii prozodice... Dacă ai cerceta-o cu un ochi critic necruţător, vei fi descoperit şi ceea ce, în fapt, căutai: naivităţi, inadvertenţe, lacune, suprapuneri, distorsiuni, interpolări, paralelisme şi multe alte metehne care te vor sminti în măsura în care te vei opri aici.

Dacă, pentru nevoia de a înţelege, o vei cerceta a doua şi a treia oară, mai cu de-amănuntul, cu-ncetineli şi reveniri, dacă îţi vei pune gândul pe textul din faţă şi pe cele paralele, însemnate alături, atunci cugetul tău va fi în stare să pipăie înţelesurile din spatele cuvintelor, să pătrundă în luminişurile alegorice ale întâmplărilor, să desluşească de ce jertfa lui Avraam, de pildă, s-a petrecut ca fapt istoric la vremea ei, dar şi în prefigurare pentru vremile din urmă. În acelaşi timp, reliefurile noilor tale lecturi îţi vor deschide calea de acces către întreaga cultură europeană, în tot ce are ea mai înalt şi mai frumos de-a lungul ultimului mileniu.

Dar dacă, pentru nevoia de a cunoaşte, te vei deprinde să o citeşti nu atât pe dinafară, cât mai ales pe dinlăuntru, dacă sufletul ţi se va aprinde în văpaia celor ce se întraripează cu dumnezeiescul dor, atunci dorul acesta îţi va descoperi că, de vreme ce toate cărţile acestei Cărţi au fost scrise de dragul unui singur personaj, Iisus Hristos, prevestindu-L şi vestindu-L, şi de vreme ce Iisus Hristos a venit în lume de dragul unei singure făpturi, omul, înseamnă că toată Cartea se îndreaptă sre o singură fiinţă, care eşti tu, cititorule. Dacă o ocoleai, ar fi fost să treci pe alături de propria ta viaţă; dar fiindcă ţi-ai asumat-o a fost să te descoperi pe tine sieţi. Acum, ajutat de Sfinţii Părinţi ai Bisericii, de însemnările din josul paginii, vei pătrunde în adevărurile de credinţă şi în sensurile adânci ale Scripturii adică în lumina lecturii ei duhovniceşti singura care te ridică deasupra lui a şti şi deasupra lui a înţelege, anume în văzduhul lui a cunoaşte, acolo unde cuvintele redevin Cuvânt şi eternitatea te îmbie la Viaţă; căci viaţa veşnică aceasta este: să Te cunoască pe Tine singurul Dumnezeu adevărat şi pe Iisus Hristos, pe Care L-ai trimis.

Odată ajuns aici, nu-ţi mai rămâne decât Bucuria.”

LEFTER VIORICA a răspuns:
1 Septembrie 2016

Biblia redactata si adnotata de Mitropolitul Bartolomeo Anania -cea aparuta in 8 volume-e ffff buna si usor de inteles .Am reusit dupa multi ani de incercari sa o inteleg si de aceea eu eu recomand de cite ori am ocazia.Se gaseste la magazinele bisericesti sau pe internet .

Zina Pitret a răspuns:
31 Octombrie 2016

Doamne Ajuta

Mihai OVIDIU DĂNCIULOIU a răspuns:
2 Noiembrie 2016

Sfănta Biblie scrisa sub îndrumarea părintelui Bartolomeu Anania cu adnotarile din subsolul paginilor este o carte de invățătură deosebită care misca pâna și pe cei cu inima de piatra adica histiorografii atei, este pătrunsa de harul Dumnezeiesc.Amin.

Mihaela-Irina a răspuns:
7 Mai 2018

Hristos a Înviat! Va rog tare mult sa imi spuneti daca este nevoie de o pregatire mai speciala înainte de a citi Biblia.Eu mi-am cumpărat Biblia,mi-am dorit-o tare mult si acum vreau sa incep sa o citesc.De exemplu citirea Coranului cere anumite pregătiri iar femeile au unele restrictii.Noi femeile Ortodoxe ce ar trebui sa facem înainte de a incepe citirea Bibliei? Cum trebuie să ne pregătim?Am inteles de la o persoana mai in varsta ca femeia trebuie sa fie curata si sa nu trăiască cu bărbatul ei.Este adevarat?

pr Andrei Atudori a răspuns:
10 Mai 2018

Adevărat a Înviat!

Nu este nevoie de o pregătire pe care am putea-o numi specială însă nici nu trebuie să ne apropiam de Sfânta Scriptură ca și când ar fi o carte obișnuită. Faceți o sfânta cruce, rugați-vă lui Dumnezeu să vă lumineze și purcedeți la citit. Nu găsesc nici un argument care să susțină cele pe care vi le-a spus persona respectivă însă, pentru conștiința dumneavoastră, cel mai bine este să vă întrebați duhovnicul.

pr. Andrei 

Hyperion a răspuns:
10 Decembrie 2018

Parinte Andrei, ati uitat sa precizați ca pentru a citi Sfânta Scriptură, e nevoie de binecuvântarea parintelui duhovnic.

pr Andrei Atudori a răspuns:
13 Decembrie 2018

Doamne ajută!

Binecuvântarea duhovnicului nu este „obigatorie” dar cu siguranță este foarte bine să existe. De altfel sunt duhovnici care dau canon la spovedanie citirea din Sfânta Scriptură sau măcar o recomandă.

Mulțumesc!

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!