Ritmuri de muzică religioasă, populară şi patriotică la Centrul „Providenţa“

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Ritmuri de muzică religioasă, populară şi patriotică la Centrul „Providenţa“

    • Ritmuri de muzică religioasă, populară şi patriotică la Centrul „Providenţa“
      Ritmuri de muzică religioasă, populară şi patriotică la Centrul „Providenţa“

      Ritmuri de muzică religioasă, populară şi patriotică la Centrul „Providenţa“

    • Ritmuri de muzică religioasă, populară şi patriotică la Centrul „Providenţa“
      Ritmuri de muzică religioasă, populară şi patriotică la Centrul „Providenţa“

      Ritmuri de muzică religioasă, populară şi patriotică la Centrul „Providenţa“

Corul mixt „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane din Iaşi şi Corul bărbătesc „Neam de voievozi“, dirijate de dr. Costel-Mirel Nechita, au susţinut aseară, la Centrul de Conferinţe „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, un concert de muzică religioasă, populară şi patriotică.

La Centrul de Conferinţe „Providenţa“ din Iaşi a avut loc aseară concertul de muzică religioasă, populară şi patriotică. Evenimentul a fost organizat în cadrul sărbătorilor Sfintei Cuvioase Parascheva, cu prilejul împlinirii a 15 ani de când dr. Costel-Mirel Nechita a înfiinţat Corul „Sanctus“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul muzical a fost moderat de pr. Bogdan Ţifrea, redactor-şef al postului Radio TRINITAS, redacţia din Iaşi. În prima parte a programului, Corul „Sanctus“ a interpretat muzică religioasă, urmând ca în cea de-a doua parte să cânte muzică populară. Alături de corul amintit a urcat pe scenă Corul bărbătesc „Neam de voievozi“, care au cântat muzică populară. Al patrulea moment a aparţinut doar Corului bărbătesc „Neam de voievozi“, care a susţinut un repertoriu de muzică patriotică.

La final au fost lansate CD-ul Corului „Neam de voievozi“, cuprinzând muzică patriotică, intitulat: „Sus inima, români!“, şi CD-urile Corului „Sanctus“: „Concerte religioase (I)“ şi „Hora cu strigături (I)“, cuprinzând muzică populară românească, precum şi cărţile „Pastoraţia prin muzică“, autor dr. Costel-Mirel Nechita, şi „Creaţie şi interpretare corală la Catedrala mitropolitană din Iaşi“, autori Costel-Mirel Nechita şi Ana Nechita. Prezentarea a fost realizată de pr. conf. dr. Florin Bucescu, colaborator la Conservatorul din Iaşi şi slujitor la Biserica Talpalari din Iaşi.

Al treilea concert din seria celor aniversare, pe 11 decembrie

Împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea Corului „Sanctus“ a fost marcată anul acesta mai întâi pe 12 iunie 2011, când membrii corului, dirijaţi de dr. Costel-Mirel Nechita, au susţinut în Catedrala mitropolitană din Iaşi concertul „Din zorii Învierii spre bucuria Duhului Sfânt“. Concertul de aseară a reprezentat al doilea eveniment din cadrul seriei de concerte aniversare din acest an. Al treilea concert, intitulat „Concert de colinde, în Catedrala mitropolitană din Iaşi“, va avea loc pe 11 decembrie în Catedrala mitropolitană din Iaşi. Cu acest prilej vor fi lansate CD-urile: „Colinde româneşti“ (I), „Colinde tradiţionale de Crăciun şi Colinde româneşti“ (II), cuprinzând colinde de Florii, de Paşti, de Înălţare sau de Bobotează şi alte colinde populare, şi cartea „Creaţie şi interpretare corală la Catedrala mitropolitană din Iaşi“, completată cu impresii ale ierarhilor, preoţilor, coriştilor şi credincioşilor, despre corul Catedralei mitropolitane din Iaşi, autor dr. Costel-Mirel Nechita şi Ana Nechita.

„Neam de voievozi“, iniţial cu seminarişti ieşeni

Corul bărbătesc „Neam de voievozi“ a fost înfiinţat de dr. Costel-Mirel Nechita. Numele corului datează din 2002 pe când dr. Costel-Mirel Nechita era profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi (2002-2003). Iniţial corul a fost gândit pentru a fi format din elevii seminarişti, dar nu s-a reuşit din cauza timpului scurt petrecut ca profesor la seminar. Ideea a fost reluată şi înfăptuită anul acesta. Corul este format din 13 persoane. „Prin înfiinţarea acestui cor dorim să arătăm publicului frumuseţea muzicii liturgice, populare şi patriotice. Muzica patriotică evocă şi preamăreşte jertfa şi vrednicia înaintaşilor noştri care au contribuit la neatârnarea neamului românesc şi la tihna şi pacea în care trăim noi astăzi“, a spus dr. Costel-Mirel Nechita.

Din istoria corului Mitropoliei

Istoria corului Mitropoliei din Iaşi este strâns legată de contextul începutului organizării muzicii corale în Moldova, încă din primii ani ai secolului al XIX-lea. Primele încercări de înfiinţare a unui cor bisericesc la Iaşi datează de la 1808, când generalul rus Cuşnicov cerea mitropolitului Serapion din Kiev trimiterea la Iaşi a unui specialist în arta muzicală armonizată. Mai târziu, în 1814, profesorul Alex Petrino a înfiinţat un cor vocal la Gimnaziul „Vasilian“ şi la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi“. Părintele corului mitropolitan din Iaşi este muzicianul Gheorghe Burada. În 1854 a înfiinţat un cor religios în limba română care a dat primele răspunsuri la Sfânta Liturghie, pe 23 aprilie 1854, în Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril“ din Iaşi. Chiar dacă lucrările de construcţie ale noii catedrale mitropolitane nu erau terminate, corul a devenit al Mitropoliei, dând răspunsurile la Sfânta Liturghie la bisericile din Iaşi. În noiembrie 1864, Ministerul Cultelor şi Instrumentelor Publice a aprobat înfiinţarea corului Mitropoliei, care era format din 18 persoane, 12 băieţi şi 6 bărbaţi. Pe 6 iulie 1875 este instalat ca mitropolit al Moldovei şi Sucevei Iosif Naniescu (1820-1902), care, deşi era un foarte bun psalt, susţine în Sfântul Sinod, alături de alţi ierarhi şi compozitori, transpunerea cântărilor de pe notaţia psaltică pe noua notaţie liniară şi primirea femeilor în cor, argumentând, printre altele, că „femeile sunt cele care au servit Apostolilor, cele care au alergat dis-de-dimineaţă la mormânt şi au adus vestea că Hristos a înviat şi cele care cântă la mănăstirile de maici“. În derularea acestui demers, deosebit de important, mitropolitul Iosif Naniescu a fost completat, într-un mod cu totul aparte, de profesorul, compozitorul, publicistul şi dirijorul Gavriil Musicescu. Dintre dirijorii care au urmat amintim pe protopsaltul Grigorie I. Gheorghiu, Dimitrie Dimitriu, Vasile Popovici-Ieşeanul, Antonin Ciolan, Alexandru Verdeş şi Costel-Mirel Nechita. De la înfiinţare până în prezent, neîntrerupt, corala mitropolitană a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, în fiecare duminică şi în unele sărbători, în Catedrala mitropolitană din Iaşi. La 1 iulie 1996 a fost chemat la conducerea corului Catedralei mitropolitane din Iaşi Costel-Mirel Nechita, pe atunci absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. Dirijorul Costel-Mirel Nechita a format noul cor al Catedralei din formaţia corală preluată de la profesorul şi dirijorul Alexandru Verdeş şi o parte din membrii corului Osana, înfiinţat în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi.