Evenimente culturale deosebite la Muzeul Unirii

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Evenimente culturale deosebite la Muzeul Unirii

    • Evenimente culturale deosebite la Muzeul Unirii
      Evenimente culturale deosebite la Muzeul Unirii

      Evenimente culturale deosebite la Muzeul Unirii

    • Evenimente culturale deosebite la Muzeul Unirii
      Evenimente culturale deosebite la Muzeul Unirii

      Evenimente culturale deosebite la Muzeul Unirii

În acest an, la cea de-a XX-a ediţie a „Sărbătorilor Iaşului“, o serie de evenimente culturale ţin capul de afiş al manifestărilor derulate de Primăria Iaşi în parteneriat cu instituţiile de cultură. Astfel, ieşenii şi pelerinii sunt invitaţi la Simpozionul Naţional „Monumentul - Tradiţie şi Viitor“, ce se va deschide oficial în cursul zilei de mâine. Tot la Muzeul Unirii va fi vernisată mâine Expoziţia „Arta pelerinajului. Obiecte creştine în spaţiul est şi sud-est carpatic (secolele IV-XVI)“.

Aflată în plină desfăşurare, cea de-a XX-a ediţie a Sărbătorilor Iaşului reuneşte manifestări religioase, culturale, educative, dar şi sportive, printre organizatori numărându-se, ca în fiecare an, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Primăria municipiului Iaşi şi instituţiile de cultură.

Printre evenimentele importante prilejuite de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, se numără organizarea de către Muzeul Unirii, în perioada 12-16 octombrie, a Simpozionului Naţional „Monumentul - Tradiţie şi Viitor“. Deschiderea oficială a lucrărilor ediţiei a XIII-a va avea loc mâine, de la ora 12:00, în Sala „Dublei Alegeri“. „Monumente fortificate“ este tema din acest an a simpozionului, la evenimentul ştiinţific fiind aşteptaţi să participe specialişti de prestigiu din domeniile cercetării, conservării şi restaurării monumentelor istorice.

Tot începând de mâine, între orele 10:00-17:00, Muzeul Unirii îi aşteaptă pe ieşeni şi nu numai la Expoziţia „Arta pelerinajului. Obiecte creştine în spaţiul est şi sud-est carpatic (secolele IV-XVI)“, în organizarea acestui eveniment contribuind mai multe muzee şi instituţii de cultură şi cercetare din ţară.

În aceeaşi locaţie va avea loc dezvelirea şi sfinţirea Plăcii Memoriale, ce va fi montată pe clădirea Muzeului Unirii, o oră mai târziu urmând să fie deschisă expoziţia de documente „Liga Culturală şi rolul ei în Mişcarea pentru Unitate Naţională“, organizată de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni - Departamentul Moldova - Filiala Iaşi.

„Noaptea albă a Iaşului“

Mâine se deschid şi două târguri care promovează arta tradiţională românească: „Meşteri şi meşteşuguri tradiţionale din Moldova“, ce se va desfăşura pe strada Lăpuşneanu, şi „Casa cu meşteri fauri“, un eveniment de tradiţie meşteşugărească şi spiritualitate creştină, ce va putea fi vizitat în curtea Mitropoliei.

De asemenea, în seara zilei de sâmbătă, 15 octombrie, va avea loc „Noaptea albă a Iaşului“, ce le propune locuitorilor şi pelerinilor să facă turul Ansamblului-monument istoric Mănăstirea Golia. În acest sens vor fi organizate din 20 în 20 de minute vizite ghidate, iar începând cu ora 21:00, în Turnul Goliei, va avea loc şi un concert de cameră cu cvartet de coarde şi vioară.

Dintre multitudinea de evenimente ce se derulează în aceste zile în capitala Moldovei amintim concursul de fotografii „Iaşul tău“, concursul de recunoaştere a monumentelor istorice  „(Re)cunoaşte Iaşul“, dar şi recitalurile de muzică bizantină în aer liber din Parcul Copou, zona „Teiul lui Eminescu“.

Asociaţia Foto Iaşi organizează, la parterul Moldova Mall,  Zilele Fotografiei Ieşene - Salonul naţional de fotografie „IAşI 2011“, eveniment aflat la prima ediţie, dar şi expoziţia de grup Asociaţia Fotolaşi - „Împreună“, alte expoziţii de fotografie derulându-se la Casa de Cultură „Mihai Ursachi“, instituţie care organizează şi „Gazeta de pe gard“.

Elevii Liceului cu Program Sportiv Iaşi şi Colegiului „Mihai Eminescu“ participă la sărbătoare în cadrul „Dimineţile autorilor - Scriitori în şcoli“, iar cei de la Colegiul Naţional vor adopta monumente ale Iaşului în cadrul ediţiei a IV-a a acţiunii de promovare a patrimoniului cultural din zona centrală a oraşului Iaşi.

Târguri pe străzile Iaşului

În ceea ce priveşte evenimentele comerciale, târgurile cu tematică îşi aşteaptă deja vizitatorii în locaţiile amenajate pe esplanada Hala Centrală - Sărbătoarea Vinului, str. Costache Negri, str. Palat şi str. Sarmisegetuza - Târgul de Toamnă, Festivalul Dulceţii - în parcarea Mănăstirii Golia.

Atât ieşenii, cât şi pelerinii trebuie să ţină seama şi de restricţiile impuse traficului rutier şi pietonal de pe străzile Cloşca, Mitropoliei, Cantacuzino, Horia, Petru Movilă, Funcţionarilor, Uzinei, Ipsilanti şi colonel Langa.