Vizită misionară în Parohia Doroșcani

Educaţie

Vizită misionară în Parohia Doroșcani

    • Vizită misionară în Parohia Doroșcani
      Vizită misionară în Parohia Doroșcani

      Vizită misionară în Parohia Doroșcani

    • Vizită misionară în Parohia Doroșcani
      Vizită misionară în Parohia Doroșcani

      Vizită misionară în Parohia Doroșcani

Duminică, 22 noiembrie 2015, în cadrul programului catehetic organizat de Colegiul „Sfântul Nicolae” din iași, câțiva dintre membrii comunității au participat la activităţile desfășurate în Parohia „Sfântul Nicolae” din satul Doroşcani, comuna Popeşti.  

În ciuda vremii mohorâte de toamnă târzie, studenții teologi au fost întâmpinaţi cu multă căldură sufletească de preotul paroh Mihalachi Bogdan-Iulian,  înconjurat de un grup numeros de copii îmbrăcaţi în costume tradiţionale, precum şi de numeroşi enoriaşi.

Sfânta Liturghie ce a urmat a fost oficiată de părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, alături de părintele protosinghel Valerian Radu și de părintele paroh, iar răspunsurile la strană au fost date de tinerii studenți teologi. Ca momente deosebite, putem enumera acelea când copiii au rostit într-un glas Simbolul de Credință si Rugăciunea Domnească. La Chinonic, tânărul Theodor Moise, student al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a susținut o cateheză cu tema „Preacinstirea Maicii Domnului”, adunând copiii în jurul său și explicându-le într-un limbaj simplu de ce o slăvim pe Fecioara Maria și cât de mult ne ajută ea cu sfintele ei rugăciuni. Totodată, copiii și enoriașii au primit flyere care conțineau un mic rezumat al catehezei și, de asemenea, un mic dar din partea studenților.

La sfârșitul Liturghiei, arhim. Hrisostom a ținut un cuvânt de învățătură cu referire la pasajul evanghelic citit in cadrul serviciului divin, anume „Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina”. Una dintre ideile importante din cuvântarea părintelui consilier a fost aceea ca nu trebuie să confundam nevoile sufletești cu cele ale trupului asemenea bogatului „nebun” din Evanghelie, și nici să ne lăsăm duși de ispita bogăției vremelnice a acestei lumi. Enoriașii s-au arătat încântați de cuvintele de folos oferite de oaspeții lor, iar înainte de a merge spre casa praznicală, unde urmau să participe la o agapă frățească, atât părinții, cât și studenții au primit daruri confecționate de copii.

Vizita misionară s-a încheiat cu o masă oferită de enoriaşii parohiei. Printre zâmbete împărţite în stânga şi în dreapta, cu păreri de rău că activităţile s-au terminat şi că  timpul a trecut aşa repede, vizitatorii şi-au luat „rămas-bun”, şi le-au urat celor din Doroșcani un călduros „pe curând”. (Teodor Pascariu și Bulboacă Gheorghiță)

Citește despre: