Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (Specializări; programe și discipline de studiu - licență, master, doctorat; condiții de admitere, viață duhovnicească, colaborări și schimburi internaționale, oportunități)

Educaţie

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (Specializări; programe și discipline de studiu - licență, master, doctorat; condiții de admitere, viață duhovnicească, colaborări și schimburi internaționale, oportunități)

    • Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (Specializări; programe și discipline de studiu - licență, master, doctorat; condiții de admitere, viață duhovnicească, colaborări și schimburi internaționale, oportunități)
      Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (Specializări; programe și discipline de studiu - licență, master, doctorat; condiții de admitere, viață duhovnicească, colaborări și schimburi internaționale, oportunități)

      Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (Specializări; programe și discipline de studiu - licență, master, doctorat; condiții de admitere, viață duhovnicească, colaborări și schimburi internaționale, oportunități)

Facultatea de Teologie Ortodoxă a fost una dintre cele patru facultăți fondatoare ale Universităţii, înființate la Iași, în anul 1860, alături de Facultățile de  Drept, Filosofie și Facultatea de Ştiinţe. În anul 1864, și-a întrerupt activitatea, pentru ca apoi, în anul 1926, să se constituie o Facultate de Teologie, cu sediul la Chișinău, facultate încadrată în Universitatea de la Iași. În anul 1941, ea s-a unit cu Facultatea de Teologie de la București. 

După evenimentele din decembrie 1989, în anul 1990, din grija și cu binecuvântarea ÎPS Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași s-a reînființat, ca Institut Teologic de Grad Universitar, iar în anul următor, la invitația Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza”, acesta s-a integrat în universitate, ca facultate.

Pe parcursul anilor, ea și-a diversificat activitatea didactică, de cercetare științifică, academică și pastoral-misionară, prin acreditarea unor specializări de licență, a unor programe de master de vocaționale, de cercetare și interdisciplinare, precum și a unei Școli Doctorale de prestigiu. Corpul profesoral al facultății este alcătuit din cadre didactice cu studii în țară și în universități de prestigiu din străinătate. Activitatea științifică a acestora s-a concretizat în publicarea a numeroase volume, studii, articole, recenzii, granturi și proiecte de cercetare, emisiuni Radio-Tv, congrese, conferințe, simpozioane  și expoziții, naționale și internaționale.

În prezent, în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, funcționează următoarele programe de licență:

 

TEOLOGIE ORTODOXĂ PASTORALĂ (8 semestre)

Specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală este principala specializare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Ea formează slujitori bisericeşti şi specialişti în domeniul teologic şi eclesial.

Programul de studii de licenţă are durata de 8 semestre (patru ani de studiu), cursuri de zi, locuri finanţate la buget şi locuri cu taxă, într-o proporţie stabilită anual de Facultatea de Teologie Ortodoxă, conform cifrelor de şcolarizare aprobate de Senatul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi şi de Ministerul Educaţiei Naționale și al Cercetării Științifice. Planurile de învăţământ sunt alcătuite pe semestre de câte 14 săptămâni de activitate didactică şi cuprind un număr 20-22 ore/săptămână.

În primii doi ani de studiu teologic, este acordată o importanţă deosebită disciplinelor vocaţionale (Formare duhovnicească), biblice (Studiul Vechiului Testament, Studiul Noului Testament) şi istorice (Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Istoria Bisericească Universală, Patrologie şi Bizantinologie), precum şi abilităţilor de comunicare într-o limbă străină modernă şi operării cu tehnologiile informaţionale.

În anii superiori, sunt studiate discipline teologice care implică dezvoltarea reflecţiei şi a capacităţilor de discernere şi sinteză (Teologie Dogmatică, Teologie Morală, Spiritualitate Ortodoxă, Istoria şi filosofia religiilor, Teologie Fundamentală şi Misiologie), precum şi disciplinele de specialitate, absolut necesare pentru formarea integrală a clerului bisericesc, precum Muzică bisericească și Ritual, Omiletica şi Catehetica, Drept bisericesc, Teologie Pastorală, etc.

Specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală dispune de un număr de 15 săli de curs şi seminarii – din care 1 sală este dotată şi amenajată ca sală de teleconferinţe, 1 sală cu 20 PC performante și acces la reţeaua Intranet, 1 Capelă şi o Bibliotecă cu sală de lectură (177 locuri), toate aceste spaţii însumând 1216,90 m2. O importanţă deosebită este acordată participării studenţilor la programul de rugăciune al facultăţii, desfăşurat în capela instituţiei şi în Catedrala Mitropolitană, precum şi relaţiei de tutoriat, fiecare grupă de studenţi având un îndrumător (tutore) la dispoziţia lor şi încercând să identifice pentru fiecare ruta academică optimă.

Studenţii cu rezultate intelectuale deosebite pot participa la numeroasele sesiuni ştiinţifice ale facultăţii, contribuţiile lor putând fi publicate în revista facultăţii Analele Ştiinţifice ale Univerităţii Al. I. Cuza din Iaşi. Seria Teologie, cu o apariţie anuală până în 2008, din anul 2009 - bianuală. 

Ei au posibilitatea accesării numeroaselor oportunităţi, putând beneficia, prin concurs, de perioade de studii în străinătate la numeroase universităţi cu care facultatea noastră se află în relaţii de colaborare şi parteneriat (Strasbourg - Franţa,  Utrecht - Olanda, Udine - Italia, Frieburg  şi Lausanne - Elveţia, Tesalonic - Grecia, Viena - Austria, Ljubliana - Slovenia, Universitatea „Albert Ludwigs”, Freiburg i. Br., Facultatea de Teologie „Sf. Ioan Damaschin” a Universităţii din Balamand, Liban, Turcia, Bulgaria).

Numeroşi studenţi ai specializării Teologie Pastorală desfăşoară o bogată activitate artistică în cadrul corului facultăţii, precum şi în cadrul Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, înfiinţată în 1990, care are ca obiectiv cultivarea credinţei şi culturii creştine în mediul universitar, precum şi în cadrul.

 

TEOLOGIE ORTODOXĂ DIDACTICĂ (6 semestre)

Specializarea Teologie Ortodoxă Didactică din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi pregăteşte cadre didactice pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal, la disciplina Religie Ortodoxă.

Pe parcursul celor trei ani de studii – formare iniţială – şi, la alegere, a celor doi ani de studii de master, studenţii acestei specializări beneficiază de cursuri de specialitate (domeniul teologic), dar şi de o serie de cursuri de limbi străine (în primii doi ani), de literatură română religioasă şi limbă română (morfologie şi sintaxă). La acestea se adaugă modulul I pedagogic, în cadrul căruia efectuează un an de practică pedagogică (Religie), la şcoli cu renume din Iaşi, sub îndrumarea celor mai buni profesori de specialitate din învăţământul universitar şi preuniversitar (profesori cu gradul didactic I).

 

TEOLOGIE ORTODOXĂ SISTENȚĂ SOCIALĂ (6 semestre)

Programul de studii de licenţă Teologie Asistenţă socială realizează cercetarea aprofundată a unor teme teologice şi de reflecţie ştiinţifică din perspectiva pregătirii unor absolvenţi cu o pregătire solidă de specialitate, în vederea implicării în desfăsurarea unor activități cu specific social și filantropic.  

În procesul de învățământ, în cadrul acestei specializări, sunt implicate cadre universitare cu gradul didactic de profesor universitar, conferenţiar, lector doctor și asistent universitar din cadrul Facultăţii de Teologie, precum şi din alte facultăţi ale universităţii ieşene.

În baza numeroaselor parteneriate încheiate de facultate, numeroşi studenţi ai specializării au beneficiat de mobilităţi academice, în cadrul programului Socrates-Erasmus, la universităţi de prestigiu din Europa, precum: Karl Franzens Universität, Graz; Vienna Universität; Universitė Catholique de Louvain; Diakonhøjskolen, Aarhus; Université de Lausanne; Université de Frieburg; Université de Strasbourg; Europa-Universität Viadrina, Frankfurt; Humboldt-Universität zu Berlin; Aristotle Universitz, Thessaloniki; Universita di Udine; Sor-Trondelag Universitz, Trondheim; Utrecht Universitz; Ljubljana Univerza.

Începând cu cel de-al doilea semestru al anului I de studiu, cursanţii specializării desfăşoară activităţi de practică de specialitate în instituţii de profil, în baza protocoalelor încheiate cu aceste instituţii.

După absolvire, licenţiaţii în asistenţă socială ai facultăţii au posibilitatea angajării în instituţii de asistenţă socială de stat şi bisericeşti.

 

ARTĂ SACRĂ (6 semestre)

Specializarea Artă Sacră, prin ciclurile de pregătire de licenţă şi masterat, urmăreşte formarea de conservatori ai bunurilor de patrimoniu, restauratori carte-document şi icoană - lemn policrom (pictură pe suport de lemn), precum şi formarea de pictori bisericeşti (pictură murală şi icoană). Absolvenţii mai pot lucra şi în alte sectoare de activitate culturală (edituri, muzee, biblioteci, case de cultură s.a.), iar  cei care au absolvit modulul pedagogic (facultativ) pot fi şi profesori de educaţie plastică în învăţământul preuniversitar.

Direcţiile de dezvoltare din cadrul acestei specializări sunt: Pictură bisericească; Conservare restaurare icoană - lemn policrom; Conservare restaurare carte – document.

 

OPORTUNITĂȚI PENTRU STUDENȚI

Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași pun la dispoziția studenților, masteranzilor și doctoranzilor, în cadrul bibliotecilor existente (Biblioteca „Dumitru Stăniloae” și Biblioteca „Studium”), un bogat fond de carte, cu peste 120.000 titluri, incluzând lucrări de teologie creștină, în limbile română, greacă, franceză, engleză, germană, italiană, rusă, etc, precum și lucrări de referință din domenii conexe. Studenţii au, de asemenea, acces la Biblioteca Centrală Universitară.  Tot în cadrul facultății, funcționează o sală de reţea calculatoare cu 20 de PC.

Studenții facultății beneficiază de un intens program duhovnicesc, prin intermediul Sfintelor Slujbe, săvârșite de către Părinții duhovnici, în paraclisul cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, dar și în Catedrala Mitropolitană, care adăpostește moaștele Preacuvioasei și Multmilostivei Maicii noastre Parascheva, ocrotitoare a Moldovei. Studenții sunt incluși, totodată, într-o bogată activitate de tutoriat sau de îndrumare duhovnicescă, în vederea alegerii rutei academice și a sporirii lor duhovnicești.

Facultatea de Teologie Ortodoxă oferă studenților, masteranzilor și doctoranzilor posibilitatea efectuării unor stagii de studiu, cercetare sau practică de specialitate, prin bursele ERASMUS, în parohii din străinătate, și, în mod deosebit, la universități și facultăți partenere din spațiul european.

La dispoziția studenților, ca spațiu de cazare, se află Colegiul Teologic „Sfântul Nicolae”, precum și căminele studențești ale universității.

Abolvenții cursurilor de licență au posibilitatea de a continua și aprofunda cunoștințele, în cadrul unor programe interisciplinare de master, cu durata de 4 (patru) semestre, în cadrul cărora activitățile didactice de predare și seminarizare sunt desfășurate de cadre didactice de prestigiu din țară și din străinătate.

 

Programele de master recent acreditate sunt :

Familia creștină contemporană

Comunicare și consiliere psihologică și spirituală

Misiune și slujire pastorală

Teoria și practica formării religioase

Artă sacră în patrimoniul cultural

Absolvenții acestor programe, care probează reale capacități de cercetare, pot urma cursurile Școlii Doctorale, ce funcționează în cadrul facultății, pentru următoarele domenii de cercetare : Studiul Vechiului Testament și limba ebraică, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Teologie Liturgică, Morală creștină, Misiologie ortodoxă, Spiritualitate Ortodoxă.

Numărul de locuri pentru fiecare program de studiu, condițiile de concurs și calendarul admiterii pot fi aflate la secretariatul facultății sau pe site-ul  www.teologie.uaic.ro (Material oferit de pr. prof. univ. dr. Ioan C. TEȘU – Director Departament, în cadrul Facultății de Teologie „D. Stăniloae” a Universității „Alexnadru Ioan Cuza” din Iași)

Citește despre: