Model de program zilnic al Părintelui Ioanichie Bălan

Cuvinte duhovnicești

Model de program zilnic al Părintelui Ioanichie Bălan

    • ceas la mână
      Model de program zilnic al Părintelui Ioanichie Bălan / Foto: Oana Nechifor

      Model de program zilnic al Părintelui Ioanichie Bălan / Foto: Oana Nechifor

Cei care sunt mai râvnitori pentru Dumnezeu, tineri și vârstnici, pot dormi mai puțin și se pot ruga lui Dumnezeu mai mult.

Cea mai mare parte din timpul fiecărei zile, în medie 10-12 ore, să-l folosească creștinii pentru existență, lucrând manual și intelectual atât în familie, cât și la locul de muncă.

Pentru somn să-și rezerve în medie 6 ore; pentru rugăciune și metanii – dimineața, seara și la miezul nopții – să folosească cel puțin o oră sau două; pentru citit cărți sfinte minimum o oră, iar restul pentru diverse preocupări familiale. În sărbători, timpul de rugăciune se mărește cu încă două ore, prin participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie. La fel și pentru citirea cărților sfinte, să folosească cel puțin două ore, sau chiar mai mult, după râvnă și putere, iar restul de timp să-l folosească pentru adunări creștinești, pentru vizitarea spitalelor, bolnavilor și mănăstirilor; pentru odihnă, recreere și opere de binefacere.

Cei care sunt mai râvnitori pentru Dumnezeu, tineri și vârstnici, pot dormi mai puțin și se pot ruga lui Dumnezeu mai mult; iar cei neputincioși, bolnavii și copiii, pot să se odihnească mai mult. Însă, în toate să urmeze întocmai sfatul duhovnicului.

(Protosinghelul Ioanichie BălanCălăuză ortodoxă în Biserică, volumul I, Editura Sfintei Mănăstirii Sihăstria, 1991, p. 69)