În atenția familiei contemporane

Căsătorie

În atenția familiei contemporane

    • tineri îmbrățișați
      În atenția familiei contemporane / Foto: Adrian Sârbu

      În atenția familiei contemporane / Foto: Adrian Sârbu

Dacă soții, în mod conștient, iși iau sarcina de a păstra cu orice preț pacea familiei, dacă își cruță unul altuia sentimentele, dacă se străduie să fie tandri și delicați; dacă soțul manifestă iubire și cavalerism, iar soția dragoste și supunere, aceasta va șterge toate contradicțiile și greutățile ce stau în calea unirii lor duhovnicești, sufletești și trupești. Se înțelege, acesta este idealul, pe când viața ne arată adeseori cu totul alte lecții... 

Soţilor contemporani le lipseşte în primul rând cavalerismul, mărinimia, tandreţea, bunăvoinţa, gentileţea – tocmai acele trăsături care alcătuiesc pentru femeie atmosfera de cămin, de „cuib”. Foarte des uităm că este de datoria noastră să ne purtăm atent cu jumătatea noastră, măcar în lucrurile mărunte. După cum recunosc chiar femeile, lor nu le trebuie mult. Soţia iubitoare se bucură de orice mărturie, cât ar fi ea de microscopică, a faptului că ocupă un anumit loc în gândurile şi în inima soţului. Pe cine iubim, la acela ne şi gândim; pe cine îndrăgim, pentru acela ne şi rugăm. (...)

Dacă soții, în mod conștient, iși iau sarcina de a păstra cu orice preț pacea familiei, dacă iși cruță unul altuia sentimentele, dacă se străduie să fie tandri și delicați; dacă soțul manifestă iubire și cavalerism, iar soția dragoste și supunere, aceasta va șterge toate contradicțiile și greutățile ce stau în calea unirii lor duhovnicești, sufletești și trupești. Se înțelege, acesta este idealul, pe când viața ne arată adeseori cu totul alte lecții... Dar dacă în această înălțime este un dar, și există în mintea și în inima soților ortodocși și al soțiilor ortodoxe, viața intră treptat în albia căutată. Dacă există doar exaltare romantică și atracție fizică (chiar dacă aceasta este acoperită de discuții pe teme religioase), bineînțeles că sunt inevitabile crizele, diferendele, dramele, pe care, să dea Domnul ca tineretul nostru să le depășească și să le înlăture cu ajutorul Bisericii, al unui duhovnic înțelept, fără amestecul dăunător al părinților – pe scurt, cu împreună lucrarea harului dumnezeiesc.

(Protoiereul Artemie Vladimirov, Cum să ne întemeiem o familie ortodoxă, Editura Sophia, Bucureşti 2011, p. 52, 87)