Taina Sfântului Maslu

Puterea Tainei Maslului constă în faptul că prin ea se iartă în special păcatele uitate datorită neputinţelor omeneşti.

Preoţii din cadrul Protopopiatului Târgu Cărbuneşti din Arhiepiscopia Craiovei s-au reunit marţi, 8 aprilie, la Centrul Pastoral Misionar “Sfântul Ioan Gură de Aur”, în cadrul cercului pastoral – misionar desfăşurat cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu.

Marţi, 8 aprilie, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit capela cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” şi „Sfântul Ierarh Nectarie” din incinta Spitalului Orăşenesc din Oţelu Roşu.

Studenţii Facultăţii de Teologie din Craiova au participat miercuri, 2 aprilie, la slujba Denia Canonului Mare, al Sfântului Andrei Criteanul, săvârşită în Biserica paraclis mitropolitan „Maica Precista” – Dudu din Cetatea Băniei.

Chiar dacă în Spania distanţa dintre parohiile ortodoxe româneşti este uneori destul de mare, şi de această data, în Postul Sfintelor Paşti, la Villarrobledo s-a săvârşit în 23 martie, de la ora 18:00, Taina Sfântului Maslu în sobor de şapte preoţi. Cu toate că aceştia, în unele cazuri şi credincioşii prezenţi, au făcut sute bune de kilometri pentru a participa la această Sfântă Taină, puterea rugăciunii i-a adus pe toţi în acelaşi loc, pentru a putea săvârşi după rânduială, în sobor de şapte preoţi, Sfântul Maslu şi de a se ruga împreună lui Dumnezeu, fiecare după a lui trebuinţă.

În duminica dinaintea Praznicului Bunei Vestiri, 23 martie 2014, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie, al Europei de Nord s-a aflat în mijlocul românilor din Stavanger, de pe coasta de vest a Norvegiei cu prilejul sarbătoririi hramulu. Parohia românească din Stavanger are hramurile Buna Vestire şi Sfinţii Ierarhi Calinic de la Cernica şi Svithun.

El este un semn al rugăciunii credincioşilor şi al preoţilor, al invocării Harului Duhului Sfânt asupra bolnavului. Este sfinţit prin invocarea lui Dumnezeu şi este binecuvântat de preoţi de şapte ori, primind darul dumnezeiesc al vindecării bolnavilor, iertării păcatelor, împărtăşind totodată milă şi îndurarea lui Dumnezeu celui aflat în suferinţă.

Tinerii ascoreni au lansat inițiativa de a încununa fiecare săptămână din post cu o seară înălțătoare de rugăciune. Biserica Sfântul Sava cel Sfințit din Iași, găzduiește vineri, 21 martie 2013, începând cu ora 18:00, săvârșirea Tainei Sfântului Maslu. Popasul duhovnicesc se continuă cu citirea Rugăciunilor de seară, cu Slujba Miezonopticii și cea a Utreniei.

S-au dus împreună la clinică, au săvârşit taina Sfântului Maslu şi apoi părintele Haralambie a încercat să-l spovedească. Din păcate însă avea pierderi de cunoştinţă. S-a făcut cu toate acestea o spovedanie sumară. Apoi l-a împărtăşit. Uite, deci, că s-a făcut bine! Sfânta Euharistie a săvârşit minunea. Şi în Duminica Tomei a făcut nunta lui.

De asemenea, numărul de şapte preoţi se află în concordanţă cu simbolistica acestui număr (care provine din tradiția veche și este păstrată până azi), datorită căruia cunoaştem că există şapte daruri ale Duhului, şapte peceţi şi îngeri (în Apocalipsă), şapte virtuţi s.a., de aceea rânduiala Sfântului Maslu cuprinde: şapte rugăciuni pentru binecuvântarea untdelemnului, şapte apostole, şapte evanghelii, motiv pentru care grecii o numesc „Heptadion” - „Slujba celor şapte preoţi” (Pr. Prof. Dr. Ene Branişte, Liturgica specială).