Ce să înțeleg din textul de la Apocalipsa capitolul 3, versetul 18?

Întreabă preotul

Ce să înțeleg din textul de la Apocalipsa capitolul 3, versetul 18?

    • Ce să înțeleg din textul de la Apocalipsa capitolul 3, versetul 18?
      Foto: Ștefan Cojocariu

      Foto: Ștefan Cojocariu

Lenuta
întreabă:

Ce pot eu înțelege din aceste versete din Sfânta Scriptura, vă rog să mă lămuriți? Apocalipsa 3, 18: „Te sfătuiesc să  cumperi de la Mine aur lamurit în foc, ca să te îmbogățești, și vesminte albe ca să te îmbraci și să nu se dea pe față rușinea goliciunii tale, și alifie de ochi ca să-ți ungi ochii și să vezi.”

pr Andrei Atudori a răspuns:
12 Februarie 2014

Doamne ajută!

„Aurul lămurit în foc”, „veşmintele albe”, „alifia de ochi” – pe care Mântuitorul îi sfătuieşte pe laodiceeni să le cumpere de la El – închipuie: dragostea şi bunăvoinţa lui Dumnezeu, dobândite prin pocăinţă; faptele cele bune, curat şi neprihănit lucrate şi înţelepciunea cea cerească şi preaînaltă, care dăruieşte vederea duhovnicească.

Iată ce spune Sfântul Andrei al Cezareii despre acest pasaj scripturistic:

„Dacă vrei să te îmbogăţeşti, te sfătuiesc, să-ţi agoniseşti de la Mine – Cel Care te îmbogăţeşte – cu dorinţă arzătoare şi inimă fierbinte, aur lămurit în focul ispitelor. Acest aur îţi va aduce în inimă o comoară ce nu poate să o fure cineva şi te va îmbrăca în veşmântul prealuminos al virtuţilor, cu care îţi vei putea acoperi goliciunea păcatului.”

Putem considera că laodiceenii îşi puneau peste măsură nădejdea în bogăţia lor, străduindu-se să înfrăţească slujirea lui Dumnezeu cu cea a lui mamona (a se vedea cu atenție versetul 17: „Fiindcă tu zici: Sunt bogat şi m-am îmbogăţit şi de nimic nu am nevoie! Şi nu ştii că tu eşti cel ticălos şi vrednic de plâns, şi sărac şi orb şi gol!”). Pe unii ca aceştia îi sfătuieşte Mântuitorul să cumpere de la El, adică să dobândească de la Însuşi Hristos, cu preţul ostenelilor pocăinţei, aceste lucruri: „aur lămurit în foc” sau adevărata bogăţie duhovnicească dăruită prin har; „veşminte albe” sau darul facerii de bine către aproapele; şi „alifie de ochi” sau virtutea neagonisirii, care deschide ochii pentru a pricepe trufia şi deşertăciunea tuturor bogăţiilor acestei lumi stricăcioase.

Sfântul Ciprian al Cartaginei tâlcuieşte acest pasaj în felul următor: „Oricine ai fi tu, cel ce te încrezi în bogăţiile tale din această lume, eşti în greşeală şi eşti înşelat. Ascultă glasul Domnului tău din Apocalipsă, ocărându-i pe cei asemeni ţie cu drepte ocări: Tu zici – spune Mântuitorul – sunt bogat şi m-am îmbogăţit... Cumpără, dar, de la Hristos tu, care eşti avut şi bogat, aur lămurit în foc, pentru ca să poţi fi aur, cu necurăţiile tale arse ca şi de foc, curăţat fiind prin milostenia şi prin dreptatea cea lucrătoare. Cumpără veşminte albe, ca tu, care ai fost gol asemeni lui Adam, şi mai înainte erai întru grozăvia şi ruşinea goliciunii, să poţi fi înveşmântat cu cămaşa albă a lui Hristos. Tu, dar, carele eşti avut şi eşti sluga cea bogată în Biserica lui Hristos, unge-ţi ochii... cu alifia de ochi dată de Mântuitorul ca slujindu-L cum se cuvine, atât prin lucrarea faptelor bune, cât şi prin însuşiri, să poţi ajunge la vederea lui Dumnezeu” (Sfântul Ciprian al Cartaginei, Despre lucrare şi milostenie).

Domnul să vă ajute!

Pr. Andrei

Alin a răspuns:
17 Noiembrie 2015

Parinte intentia mea nu este sa te jignesc sau sau sa te corectez, e doar o explicatie mai "scurta",de aceea, pe scurt, d-na Lenuta, ceea ce parintele a zis:
1.) „aur lămurit în foc" ==> pocainta, care se face prin rugaciune neinceta si spovedanie;
2.) „veşminte albe" ==> milostenia si smerenia;
3.)„alifie de ochi" ==> virtutiile sau darurile de la Dumnezeu (rabdarea in batjocura, rabdarea in rugaciune, cuget curat de ganduri pacatoase, etc.).

Toate acestea se fac prin antrenament si citirea cartiilor religioase (filocaliile, vietiile sf parinti, Everghitinosul, etc.).

Alex a răspuns:
24 August 2016

Varianta ta este o sinteza a ce a spus parintele.
Dar aceasta mi se pare o varianta mai seaca, a unui om grabit care nu vrea sa piarda prea mult timp pentru indrumarea aproapelui.
Pe scurt, cum iti place tie, mi se pare lipsita de dragoste.
Varianta parintelui, ofera un raspuns detaliat. Explica ce sfant, luminat de harul Sfantului Duh, a talmacit cuvintele scripturii. Asa ca noi putem sa dam slava Domnului ca s-a indurat de noi si ne-a trimis pe sfinti sa ne lumineze si putem face si o scurta rugaciune de multumire sfantului care ne-a luminat cu comentariile lui. Si astfel suntem si in comuniune cu sfintii parinti.

Slava lui Dumnezeu pentru toate!
Iertati-ma daca am gresit cu ceva.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: