Cum pot ști dacă mă rog cât și cum trebuie?

Întreabă preotul

Cum pot ști dacă mă rog cât și cum trebuie?

    • Cum pot ști dacă mă rog cât și cum trebuie?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Vlad
întreabă:

Buna ziua, am 19 ani si m-am intors spre Biserica. Am facut sfestanie la casa, particip la Sf.Liturghie, Sf Maslu, Acatiste... Urmeaza sa ma spovedesc, sa ma impartasesc. Ceea ce vreau sa va intreb este daca este bine cum ma rog: - Dimineata fac rugaciunile de dimineata, dupa ce iau o gura de Aghiasma Mica si o lingurita de ulei de la Sf Maslu. Cand am iau si Anafura. Dupa rugaciunile de dimineata mai fac cateva rugaciuni pentru vrajmasi, de multumire, pt. alte trebuinte etc. Cand ma rog aprind candela si trei lumanari in fata icoanelor pe care le am. Apoi aprind tamaie si tamaiez toata casa, in timp ce rostesc rugaciunea Sfintei Cruci. Dureaza cam o ora rugaciunile mele de dimineata. - La pranz, daca am timp, citesc un acatist/paraclis. - Seara rostesc rugaciunile de aseara. Daca nu am facut pacate mari in ziua respectiva, rostesc si cativa psalmi si rugaciunea Sf Ciprian, apoi stropesc cu Aghiazma Mica prin camera si ma ung pe frunte cu untdelemn de la Maslu. Imi puteti spune, va rog, daca este corect cum procedez? Ar trebui sa scot/sa adaug ceva in rugaciunile mele?

pr Andrei Atudori a răspuns:
9 Martie 2015

Vlad, mă bucur că ai atâta râvna. Pentru că nu te cunosc personal îmi este foarte greu să îți spun cum ar trebui să te rogi. Este esențial să îți cauți un duhovnic și să te spovedești. Părintele duhovnic va ști să te îndrume cel mai bine din acest punct de vedere. Orice canon de rugăciune pe care îl faci ar fi bine să aibă binecuvântarea duhovnicului, chiar dacă este un canon auto-impus. Ai nevoie de călăuzire pentru a învăța cum este mai bine să procedezi pe măsura posibilităților tale, a vârstei, a măsurii de înțelegere a lucrurilor duhovnicești și a râvnei pe care o ai pentru cele sfinte. În toate trebuie să existe o bună chibzuială și măsură! Mergi la duhovnic și el te va călăuzi!

Dumnezeu să te lumineze și să te binecuvinteze!

pr. Andrei

Alexandruu a răspuns:
19 Ianuarie 2016

Ce frumoasă este râvna de început....

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: