Dacă nu ai binecuvântarea părinților pentru căsătorie îți va merge rău?

Întreabă preotul

Dacă nu ai binecuvântarea părinților pentru căsătorie îți va merge rău?

    • Dacă nu ai binecuvântarea părinților pentru căsătorie îți va merge rău?
      Dacă nu ai binecuvântarea părinților pentru căsătorie îți va merge rău?

      Dacă nu ai binecuvântarea părinților pentru căsătorie îți va merge rău?

Irina
întreabă:

Este păcat să „trăiești” cu o persoană până la cununie? Este adevărat că tot timpul vor apărea certuri între cei doi, dacă nu au binecuvântarea părinților?

pr Andrei Atudori a răspuns:
27 Noiembrie 2014

Doamne ajută! 

La prima întrebare răspunsul este: da. Da, este păcat să „trăiești” cu o persoană până la cununie. Păcatul acesta se numește desfrânare sau curvie și în învățătura Bisericii este numărat în șirul păcatelor de moarte (capitale). Iată câteva scurte articole despre acesta: 

Experiența pastorală a Bisericii arată faptul că tinerii care „trăiesc” împreună înainte de cununie sunt predispuși la certuri, la „erodarea” rapidă a relației, despărțiri, săvârșirea păcatului uciderii prin avorturi și la multe alte lucruri pe care, din păcate, le iau cu ei și în căsnicie (în eventualitatea că ajung la ea). 

Dacă la prima ta întrebare lucrurile sunt clare, cu privire la a doua ta întrebare, lucrurile trebuie puțin nuanțate. Într-una dintre rugăciunile de la Sfânta Taină a Cununiei se spune: „Rugăciunile părinților zidesc temeliile caselor copiilor”. Este de dorit ca doi tineri să aibă binecuvântarea părinților lor pentru a se căsători, deoarece asta îi va ajuta foarte mult. Citește acest scurt articol:

http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/binecuvantarea-parintilor-pentru-casatorie 

Așadar, nuanța constă în motivația pentru care părinții nu sunt de acord cu relația respectivă. Dacă argumentele lor sunt valabile, plauzibile și bazate pe realitate, atunci au dreptul de a nu fi de acord cu relația, iar cei doi tineri vor trebuie să decidă ce vor face, plecând de la acest fapt. Orice decizie ar lua, trebuie asumată de amândoi. Lipsa binecuvântării părinților în baza unor argumente temeinice le poate aduce necazuri în cuplu. Pe de altă parte, dacă argumentele părinților sunt ilogice, subiective și fără fundament, atunci consider că lipsa binecuvântării lor nu va constitui o piedică în dezvoltarea unei relații frumoase. Toate sunt în mâna lui Dumnezeu!

Și pentru prima întrebare, și pentru cea de a doua, ai neapărată nevoie de sfatul unui părinte duhovnic în scaunul de spovedanie. Suntem în Postul Nașterii Domnului și prin urmare este un moment foarte potrivit să mergi să te spovedești și să îți lămurești aceste lucruri. Te îndemn călduros să mergi cât se poate de repede să te spovedești. Un duhovnic te va ajuta mult să îți pui ordine în viață!

Dumnezeu să te lumineze!

pr. Andrei

In reply to by andrei.atudori

Elena_FL a răspuns:
15 Decembrie 2018

Sfaturile dumneavoastră ajung la suflet. Puteți recomanda și un loc de spovedanie?

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: