De ce duhovnicul nu-mi dă binecuvântare să mă călugăresc?

Întreabă preotul

De ce duhovnicul nu-mi dă binecuvântare să mă călugăresc?

    • De ce duhovnicul nu-mi dă binecuvântare să mă călugăresc?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Andreea
întreabă:

Prea cucernice parinte, Am o problema. Eu doresc sa ma calugaresc, dar duhovnicul meu mi-a spus sa citesc Paraclisul Maicii Domnului, ca sa ma casatoresc. Eu nu mai inteleg nimic. In primul rand, nu stiu de ce se amesteca duhovnicii in asemenea hal in viata intima a omului, si in al doilea rand eu consider ca Dumnezeu este proniator si ca daca va voi sa ma casatoresc, imi va scoate in cale un om potrivit. Eu nu cred ca Dumnezeu este o masina de indeplinit dorinte, mai ales dorinte care nu sunt ale mele, ci ale unui om strain, care vrea sa faca experimente pe mine. In plus, dandu-mi aceasta ascultare, imi strica relatia mea cu Dumnezeu, caruia eu ma rog de bunavoie, nu ca sa ii comand ceva.

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Mai 2014

Doamne ajută!

Îmi pare rău, dar nu pot să vă răspund decât printr-o altă întrebare, la care vă îndemn să cugetați îndelung: Cum credeți că veți duce nevoința ascultării din mănăstire, dacă nu înțelegeți rostul ascultării de duhovnic?!

Dumnezeu să vă lumineze!

Pr. Andrei

Aida a răspuns:
30 Iulie 2015

Doamne ajuta! Parinte,cu tot respectul, daca in cazul acesta face ascultare de duhovnic, poate nu mai are niciodata sansa sa faca ascultare in manastire. Duhovnicii nu sunt si ei unii mai iscusiti ca altii? Nu il cunosc pe al dumneaei, nu judec pe nimeni. Dar o astfel de preocupare-intru sau nu in monahism-, nu merita mai multa atentie? Eu personal asa cred, sa ma iertati.

pr Andrei Atudori a răspuns:
15 Septembrie 2015

Doamne ajută!

Aida, dacă este de la Dumnezeu să intre cineva în mănăstire, atunci va intra! Însă dacă acea persoană nu știe rostul ascultării și provocările vieții monahale, atunci tot Dumnezeu, prin duhovnic, o va ține departe de mănăstire. În mănăstire ești dator să îți dai voia și să faci ascultare. Acestea nu sunt lucruri ușoare, pe care le poate face oricine. Însă toate sunt în mâinile lui Dumnezeu!

Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

Mihaela a răspuns:
23 Septembrie 2015

Si eu am fost in aceasi situatie ca a ta. Duhovnicul meu mia spus sa ma casatoresc si sa nu intru in manastire . Am judecat si eu ca tine, cu ce scop imi spune el aceasta . Dar dupa 2 ani am intalnit un baiat , avea atatea probleme incat intrasem si eu in necazuri fara voia mea. Dar pe Dumnezeu nu lam parasit . Pe zi ce trecea credinta si tot ce tinea de planul duhovnicesc , crestea in mine. Dupa 6 ani de necazuri si incercari, fiind casatorita si am o fetita de aproape 3 ani . Am mers la duhovnic si povestindui totul , mia raspuns : Credinta ta este mult mai mare decat a unei calugarite in manastire. Am intrebat cum asa? In manastire trebuie sa muncesti si sa te ocupi si de munca duhovniceasca. Maica Domnului prin tine a ajutat un ateu sa vina la credinta , iti faci si randuiala ce tine de familie ( sot si copil ) muncesti pt a va intretine si iti faci si randuiala de rugaciune ( dim. seara si noaptea .etc.)....................Deci! draga mea Andreea , nu judeca deoarece duhovnicul tia vazut credinta ta . Rugandu-se lui Dumnezeu prin harul sau, duhovnicul tea sfatuit sa faci ceea ce trebuie facut. Nu planurile tale ( eu vreau ) ci scopul pe care trebuie sa-l atingi prin trimisul ( duhovnicul )Maicii Domnului... Doamne Ajuta si sa te binecuvanteze Dumnezeu si Maica Domnului.

Ioanid a răspuns:
20 Martie 2016

Fara ascultare nu are nimeni ce cauta in manastire si punct. Ascultarea si rabdarea, rabdarea si ascultarea, fara astea nu aveti ce cauta la un drum ca asta.

Stela a răspuns:
20 Martie 2016

In calugarie, ascultarea se face la un nivel si mai si! Cu astfel de ganduri impotriva duhovnicului si atasament fata de voia proprie, nu este posibil sa se intre in manastire, sa se inceapa o viata a carei piatra de temelie este insasi ascultarea. Sper sa nu para ca judec si acuz, nu asta am intentionat.

Mihail a răspuns:
28 Septembrie 2016

Parinte.. am avut si eu gandul sa ma calugaresc..
Am fost si ca un frate in manastire.. dar parintele mi-a spus sa citesc Paraclisul Maicii Domnului si sa ma casatoresc..
Sunt momente cand nu mai am incredere ca ma voi casatorii.. am 28 de ani si inca sunt singur. Si sunt trist..
Domnul sa-mi ajute.. Amin.

a a răspuns:
11 Octombrie 2016

duhovnicul tau bun sau rau Dumnezeu iti vorbeste prin duhovnic asa ca încearcă sa faci ascultare roaga-te Doamne sa se facă voia Ta si nu a mea

Maria Mihaela a răspuns:
19 Aprilie 2017

Si eu am fost sfatuita de duhovnic sa ma casatoresc si sa ma intalnesc cu un baiat care nu mi-a placut de prima data, dar duhovnicul a insistat sa ma intalnesc cu el. Am avut mereu in inima o retinere in privinta casatoriei, pentru ca am simtit ca nu e pentru mine aceasta cale, dar intr-un context nefericit m-am casatorit. Casatoria este un dezastru si n-am divortat pana acum tot la insistenta duhovnicului. Nici de calugarie nu pot spune ca eram, dar am ales o cale total gresita casatorindu-ma si regret. Cred ca omul trebuie sa-si asculte inima si sa vada spre ce inclina mai mult. Nu trebuie fortat de nimeni nici spre casatorie, nici spre calugarie. Cineva a intrebat un parinte de la Muntele Athos ce cale sa aleaga si parintele a zis sa nu mai intrebe pe nimeni asa ceva, pentru ca nici duhovnicii nu au voie sa indemne spre o cale sau alta. Calugarul acela de la Athos a spus ca el primeste canon si e oprit de la Sfanta Impartasanie daca da cuiva ascultare sa se calugareasca sau sa se calugareasca. Cel mai bine e sa ia fiecare decizia, ca altfel ajungeti ca mine sa cartiti si sa judecati mereu duhovnicul ca duceti o viata de iad alegand calea pe care ei v-au indrumat. Si daca alegi manastirea si nu esti de manastire, nu o sa rezisti acolo si iti dai seama ca nu e pentru tine. Sunt duhovnici care pe cei care vor sa se calugareasca ii lasa sa stea o perioada prin manastiri si sa se convinga daca e de ei asa ceva. Omul trebuie sa aiba libertate sa incerce calea si sa aleaga in cunostinta de cauza.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: