Cum să-mi sărbătoresc ziua onomastică?

Întreabă preotul

Cum să-mi sărbătoresc ziua onomastică?

    • Cum să-mi sărbătoresc ziua onomastică?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

elena
întreabă:

Pe 21 mai e sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena si e cu dezlegare la peste. Pentru a sarbatori o zi onomastica se poate pune si mancare de dulce (ex. prajituri cu oua, lapte, frisca; gustari - snitale, branza, salam..) sau numai cu peste si prajituri de post?

pr Andrei Atudori a răspuns:
3 Mai 2014

Doamne ajută!

Sărbătorirea zilei onomastice nu este un motiv pentru încălcarea postului. Dezlegarea la pește într-o zi de post presupune faptul că, pe lângă alte mâncăruri de post, putem consuma și pește, icre și fructe de mare. Atât! Dezlegarea la pește nu implică dezlegarea la toate produsele de dulce.

Pe lângă aceste lucruri ce țin de rânduiala postului ortodox, cred că o persoană care își serbează ziua numelui într-o astfel de zi mare, având ca ocrotitor pe Sfântul Împărat Constantin sau pe Sfânta Elena, ar trebui ca din recunoștință și dragoste față de sfântul al cărui nume îl poartă să îi respecte ziua de pomenire așa cum prevede rânduiala.

Concluzionând, consider că la o astfel de onomastică trebuie pregătite preparte de post și/ sau pe bază de pește, iar orice alt tip de „abordare” nu ar fi potrivită pentru un creștin ortodox care ține la sufletul și la credința sa.

Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena să vă ocrotească!

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!