Cum ne alegem un părinte duhovnic?

Întreabă preotul

Cum ne alegem un părinte duhovnic?

Adrian
întreabă:

Buna ziua. Care sunt criteriile dupa care ne alegem un parinte duhovnic?Varsta, felul cum predica, daca il cunoastem sau nu personal? Multumesc de raspuns. Doamne ajuta !

23 Iunie 2013
Toate cele de mai sus contează, şi mai ales simţul sufletului care spune că el este doctorul care poate vindeca prin har rănile dumneavoastră. Un duhovnic ţi-l alegi după tine, mai aspru, dacă doreşti să faci nevoinţă, mai blând dacă eşti la început, cu discernământ care se vede în felul lui de a fi, în predică, slujbă, în seriozitatea şi moralitatea sa. Poate să îţi fie recomandat de un prieten sau pur şi simplu să simţi tu că el este bun de părinte duhovnicesc. Pr. I. Istrati
Damaris a răspuns:
16 August 2015

Rugaciune pentru cautarea unui duhovnic

Doamne, Tu care nu voiesti moartea pacatosului, ci ca sa se întoarca si sa fie viu, Tu care Te-ai pogorît pe pamînt tocmai spre a învia pe cei ce suspina si care sunt morti prin pacat si spre a-i face vrednici sa Te vada pe Tine, Lumina cea adevarata, pe cît este cu putinta omului, trimite-mi un om care sa Te cunoasca, pentru ca slujindu-l si supunîndu-ma lui din toate puterile mele, ca si Tie, si facînd voia Ta în a lui, sa-Ti plac Tie, singurului Dumnezeu, si sa ma învrednicesc si eu, pacatosul, de împaratia Ta. Amin.

Dancres a răspuns:
29 Februarie 2016

In vremurile de acum, mai ales, fit cu mare bagare de seama la alegerea unui duhovnic. Sfatul acesta se adreseaza mai mult celor dinafara tarii, dar nu numai. In vremurile acestea, erezia imbraca uneori chiar haina ortodoxa. La noi nu avem mare lucru, dar la rusi mai ales, avem o gramada de erezii de acest fel. Cerecetati cu grija duhovnicul si tineti cont de faptul ca nimeni nu are voie sa schimbe nimic din cele sfinte. Cercetai cu atentie si biserica in care el se afla. De asemenea, luati aminte la ucenicii lui, caci dupa roade, se cunoaste pomul. Fiti mai atenti fata de cei foarte cuviosi si smeriti. Aceste virtuti, daca sunt reale, de regula sunt pastrate in suflet, nu afisate cu ostentatie in exterior. Atentie mare la cei care se numesc pe ei drepti si adevarati ortodocsi si arunca noroi in toti ceilalti ortodocsi.
Cititi putin din Sfantul Ioan Gura de Aur, Vasile cel Mare, Atanasie cel Mare (daca e posibil folositi-va de traducerile vechi) si ajutati-va cu asta cand il cercetati pe Duhovnic. Scrierile unor teologi mai noi sunt mult influentate de vremuri si pierd mult din duhul ortodox, in favoarea celui lumesc.
Incercati sa ramaneti in biserica stramoseasca (atentie la stilisti, ca ei s-au rupt de fapt din ea).
Este foarte putin probabil sa gasiti exact duhovnicul pe care vi-l doriti. Gandi-va la ce este mai important si pentru restul, rugati-va la Dumnezeu sa adauge El (dupa voia Sa).
Sper ca am reusit sa ajut si eu putin din ce mi-a dat si mie bunul Dumnezeu sa invat pana acum.
Doamne ajuta si ne miluieste

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: