Poți avea două perechi de nași de cununie sau doar una?

Întreabă preotul

Poți avea două perechi de nași de cununie sau doar una?

    • Poți avea două perechi de nași de cununie sau doar una?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Horia
întreabă:

Doresc să vă întreb dacă poti avea două perechi de nași de cununie sau doar una? Doamne ajuta!

pr Andrei Atudori a răspuns:
17 Februarie 2015

Doamne ajută!

Recomandarea este ca familia nou întemeiată să aibă o singură pereche de nași. Aceștia trebuie să fie creștini ortodocși și să fi primit ei înșiși Sfânta Taină a Cununiei.

Este adevărat că în practică se mai obișnuiește pe alocuri ca mirii să aibă câte două perechi de nași (în unele zone ale țării chiar și mai multe de atât), însă nu văd sensul unei astfel de practici. Până la urmă, este în logica lucrurilor să avem doi părinți (nu mai mulți) sufletești (nașul și nașa), de vreme ce avem doar doi părinți trupești (tata și mama). Cu atât mai departe este de rânduiala firească a avea mai multe perechi de nași la cununie, dacă motivația acestei alegeri are la bază considerente de natură economică, socială etc. Chiar relațiile între miri și perechile de nași poate avea de suferit în timp ca urmare a unei înclinații naturale de a-i prețui pe unii mai mult decât pe alții.

Recomandarea mea este să vă alegeți o singură pereche de nași pe care să îi respectați, cu care să aveți o relație frumoasă și care să vă ajute cu adevărat în viața duhovnicească și de familie. Dar nu pot să spun că e neapărat o greșeală dacă veți avea două perechi de nași. Vă îndemn să vă sfătuiți cu duhovnciul dumneavoastră cu privire la acest lucru.

Indiferent că veți alege să aveți o sigură pereche sau două perechi de nași, să alegeți în deplină cunoștință de cauză și să vă asumați această alegere.

Bucurii de la Domnul!

Pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: