E păcat dacă citim acatistul stând în pat?

Întreabă preotul

E păcat dacă citim acatistul stând în pat?

    • E păcat dacă citim acatistul stând în pat?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

simion ionut
întreabă:

e pacat daca citim acatistul in pat? recent am aflat ca se face obligatoriu in picioare sau in genunchi.

pr Andrei Atudori a răspuns:
5 Martie 2015

Doamne ajută,

Nu aș putea spune că citirea unui acatist în pat ar fi un păcat, dar am putea să considerăm cumva nepotrivită o astfel de „metodă”. Asta desigur dacă nu există motive temeinice pentru un astfel de mod de a te ruga: o boală care te ține la pat, sau orice alt motiv temeinic.

Este adevărat că până la urmă e important să ne rugăm, însă și postura pe care o adoptăm la rugăciune are parte ei de importanță. Ea te poate așeza într-o dispoziție mult mai potrivită pentru rugăciune. Or, diferența între a sta în genunchi și a sta întins în pat e considerabilă.

Dacă cineva m-ar întreba dacă un acatist făcut stând pe scaunul de la birou în pauza de prânz ar fi potrivit, atunci aș spune că nu este nici o problemă, având în vedere contextul, însă în cazul acesta, necunoscând motivul clar al unei astfel de abordări, nu pot spune același lucru cu toată convingerea. În același timp, da, este mai bine un acatist făcut stând în pat, decât să nu faci deloc! Dar, dacă tot îl faci, de ce să nu faci totul cât se poate mai bine?!

În concluzie, cred depinde mult de motivul din spatele unei astfel de „abordări” a rugăciunii, dar păcat în adevăratul sens al cuvântului nu cred că poate fi. Îți recomand să te sfătuiești cu duhovnicul tău despre acest lucru.

Rugăciuni cu folos duhovnicesc!

pr. Andrei

Mariana... a răspuns:
29 Iulie 2015

si daca fac acatistul in pat atunci cand imi alaptez fetita pentru ca, muncind si de acasa, si ocupandu-ma si de treburile casnice nu gasesc efectiv timp sa il fac in picioare sau in genunchi? desi, ori de cate ori pot merg la biserica sa fac acatistul stand in genunchi. insa in majoritatea timpului, in pat. mai bine sa nu il fac? multumesc

lucia a răspuns:
24 Ianuarie 2016

Dupa mine,faceti acatistul,in orice conditie ,numai sa-l faceti !

Tatiana a răspuns:
26 August 2016

Fa cum poti,nu te lasa.
Cel rau actioneaza rapid.
Asa ca nu-l lasa sa isi faca loc!
Doamne milueste!

Alina a răspuns:
6 Octombrie 2016

Si eu citesc rugaciunile in pat cu baietelul pe picioare pentru ca altfel nu le as mai putea spune... important e sa ne rugam cu credinta. Doamne ajuta!

pr Andrei Atudori a răspuns:
31 Iulie 2015

Soră Mariana, fă acatistul așa cum poți! Dumnezeu vede osteneala! Repet, dacă există un motiv binecuvântat (și din ce îmi spui ai cel puțin un astfel de motiv), atunci acatistul poate fi citit și stând în pat. Dacă nu există un motiv binecuvântat, ci e vorba doar de comoditate sau de obișnuință, atunci nu cred că e potrivită citirea acatistului în acest fel.

Fiți binecuvântate, tu și prunca ta! Să crească mare și să se folosească de rugăciunile tale!

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

mariana a răspuns:
31 Iulie 2015

Imi cer scuze ,in timpul rugaciunilor este normal ca sa simtim ca ne vine somn ,lene ,uneori chiar ma adormentez si ma trezesc repede dar vorbind lucruri ciudate pe care nu le -as fi cerut eu...ce ma sfatuiti ?

Andrei C a răspuns:
26 August 2016

Iti pot recomanda o carte ce iti poate da cateva raspunsuri pe aceasta tema, Pelerinul Rus ( O gasiti pe internet si nu costa mai mult de 10 lei ). Insa, precum spune parintele, un duhovnic va poate oferi raspunsuri de asemenea.

Pr. Gabriel a răspuns:
3 Septembrie 2015

iertati ca indraznesc , dar Dumnezeu ne cerceteaza la cuget, nu prea conteaza cum stam daca chiar avem mintea si inima in rugaciune... daca poti sta in genunchi stai, daca nu , in picioare. Dar daca situatia este de asa natura ca vrei sa te rogi desi stai culcat, daca tu crezi ca rugaciunea pe care o faci poate fi curata , sa nu fii atras de la acatist , atunci citeste indiferent de pozitie. Iertare daca am deranjat.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: