200 de copii la Tabăra de creaţie „Aripi de înger“

Arhiepiscopia Iaşilor

200 de copii la Tabăra de creaţie „Aripi de înger“

    • 200 de copii la Tabăra de creaţie „Aripi de înger“
      Festivitatea de premiere, la Centrul social „Popasul iubirii milostive“ din parohia Săvineşti II

      Festivitatea de premiere, la Centrul social „Popasul iubirii milostive“ din parohia Săvineşti II

    • 200 de copii la Tabăra de creaţie „Aripi de înger“
      200 de copii la Tabăra de creaţie „Aripi de înger“

      200 de copii la Tabăra de creaţie „Aripi de înger“

    • 200 de copii la Tabăra de creaţie „Aripi de înger“
      200 de copii la Tabăra de creaţie „Aripi de înger“

      200 de copii la Tabăra de creaţie „Aripi de înger“

    • 200 de copii la Tabăra de creaţie „Aripi de înger“
      200 de copii la Tabăra de creaţie „Aripi de înger“

      200 de copii la Tabăra de creaţie „Aripi de înger“

În perioada 17-26 august, în parohia Săvineşti II din Protopopiatul Roznov s-a derulat Tabăra de creaţie „Aripi de înger“, ediţia a VI-a, la care au participat 200 de copii. La Centrul social „Popasul iubirii milostive“ din parohia Săvineşti II a avut loc ieri festivitatea de premiere a lucrărilor realizate pe piatră, lemn, sticlă şi coli de desen. Anul acesta, proiectului i s-au alăturat tineri de la Christliche Verein Junger Menschen (Asociaţia Tinerilor Creştini) din Germania.

Copiii care s-au înscris în Tabăra de creaţie „Aripi de înger“, organizată de parohia Săvineşti II, în colaborare cu „Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ (FSS) a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, filiala Săvineşti, Direcţia Sport a judeţului Neamţ, având sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, au participat ieri la festivitatea de premiere. În debutul evenimentului festiv, la care au participat autorităţi locale şi judeţene, care au sprijinit proiectul, pr. paroh Petru Munteanu a făcut o scurtă prezentare a obiectivelor taberei. „Tabăra şi-a propus ca cei care participă să socializeze unii cu alţii şi să-şi creeze noi prietenii, să înveţe unii de la alţii şi să se respecte între ei. Un alt obiectiv a fost acela ca ei să înveţe din frumuseţea culorilor şi a cromaticii. Apoi ne-am dorit să-i învăţăm pe participanţi din învăţătura Bisericii noastre, din bogăţia şi frumuseţea icoanelor noastre ortodoxe. Considerăm că anul acesta cele trei obiective s-au împlinit, mai ales că au participat 200 de copii“, a spus pr. paroh Petru Munteanu, care a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea taberei, oferindu-le diplome de merit.

După oferirea trofeelor şi a diplomelor copiilor care au realizat cele mai frumoase lucrări, invitaţii au vizitat expoziţia de icoane realizate de copii pe parcursul celor zece zile de tabără. Tabăra a fost împărţită în trei grupe mari: grupa piticot (copii cu vârste între 4 şi 9 ani), grupa junior (copii cu vârsta între 10-14 ani) şi grupa seniori (15-18 ani). Fiecare grupă a avut un profesor cu atestat în pictură şi patru voluntari care s-au ocupat de înscrierea copiilor.

„Tinerii din Germania ne-au propus ca în fiecare an să poposească în parohia noastră“

La tabăra de la Săvineşti au participat 14 tineri din Germania, care aparţin de Asociaţia Tinerilor Creştini, cea mai mare ca număr de membri din Uniunea Europeană (40 de milioane de tineri), fiind recunoscută în peste 20 de ţări. „Tinerii din Germania ne-au propus ca în fiecare an să poposească în parohia noastră pentru a vizita ulterior mănăstirile din judeţul Neamţ, dar şi pentru a participa la tabăra de creaţie. Astfel, ei vor putea să descopere tradiţia Bisericii noastre şi frumuseţea plaiurilor noastre româneşti“, a subliniat pr. paroh Petru Munteanu.

Cei 200 de copii participanţi, care au provenit din comuna Săvineşti, din Piatra Neamţ, Roznov, Bacău, au descoperit că au pasiuni comune pentru pictarea sfintelor icoane.

În baza parteneriatului cu Direcţia Sport a judeţului Neamţ, în tabără au fost organizate şi activităţi sportive de profesori de specialitate, în apropierea centrului social şi în Lunca Bistriţei. Astfel, de pe malul râului Bistriţa copiii au cules pietre pe care mai apoi au pictat chipurile sfinţilor. „Ne bucurăm că de la această tabără copiii pleacă acasă cu icoana pe care ei au zugrăvit-o în sufletul lor. Considerăm că obiectivele taberei (prietenie, cateheză religioasă şi educaţie artistică) au fost atinse. În viitor aceşti copii vor mărturisi şi celorlalţi bucuria de a picta icoane, bucuria prieteniei, bucuria de a învăţa ceva constructiv în perioada de vară. Ne dorim ca pe viitor să dezvoltăm, împreună cu Asociaţia Tinerilor Creştini din Germania, activităţi sociale şi educative pe cuprinsul parohiei, mai ales că aceştia doresc să restaureze o clădire pe care am primit-o de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS)“, a explicat pr. paroh Petru Munteanu.

De trei ani în parohia Săvineşti II funcţionează, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, o filială a Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“. Astfel, FSS - filiala Săvineşti a accesat un proiect de la Consiliul Judeţean Neamţ pentru derularea activităţilor din cadrul FSS - filiala Săvineşti, care funcţionează în Centrul social „Popasul iubirii milostive“. „În perioada mai-octombrie 2011, prin finanţarea de la Consiliul Judeţean Neamţ, se oferă o masă de prânz gratuită pentru 60 de şcolari din comuna Săvineşti. Proiectul se intitulează «Hrană pentru şcolarii nevoiaşi», fiind implementat de FSS - filiala Săvineşti“, a explicat pr. paroh Petru Munteanu.

„Pe timpul taberei m-am împrietenit cu foarte mulţi copii talentaţi“

Copiii s-au bucurat pentru premiile obţinute după ce s-au străduit pe durata taberei să picteze cele mai frumoase icoane. „Această tabără mi s-a părut o experienţă frumoasă. Am învăţat multe stiluri în care pot desena sau picta pe lemn, sticlă, pânză sau pietre. Îmi doresc ca anul viitor să participe mai mulţi copii pentru a lega prietenii frumoase de durată“, a declarat Ioana-Sebastiana Apreotesei, grupa junior. „A fost foarte frumos în această tabără şi mi-a plăcut mult ce am învăţat de la coordonatorii cercurilor de pictură. M-am orientat mai mult pe schiţă în creion, pentru că sunt pasionat, şi pictură pe lemn“, a afirmat Robert Netea, de la grupa seniori. „Pe timpul taberei m-am împrietenit cu foarte mulţi copii talentaţi. Am pictat îngeraşi şi alte desene religioase. Mă bucur că am participat la evenimentul de azi (n.r. ieri) şi sper ca şi la anul să particip“, a mărturisit Mihnea Roşu, de la grupa juniori.